Din cuprinsul articolului
Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată, pentru prima dată, în India la începutul lunii mai. Aici numărul cazurilor a crescut de atunci abrupt – şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5.
De atunci, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada, potrivit The Guardian.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe.
De asemenea , Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă, dar că nu există încă suficiente mostre pentru a evalua severitatea acesteia.
„Nu sunt atât mutaţiile exacte, ci mai mult numărul/combinaţia”, a spus dr. Tom Peacock, virolog la Imperial College London, care a fost primul care a identificat Omicron ca o potenţială îngrijorare în noiembrie 2021. „Este greu de prezis efectul atâtor mutaţii care apar împreună”.
Apariția aceste noi subvariante e încă o dovadă a capacității impresionante a virusului de a suferi modificări ale proteinei spike – partea pe care o folosește pentru a infecta celulele și pe care se bazează majoritatea vaccinurilor Covid.
„Anul trecut pe vremea aceasta, mulți erau convinși că Delta reprezenta un apogeu evolutiv pentru virus, dar apariția tulpinei Omicron și creșterea vastă a variabilității și a evazivității anticorpilor este un semn că nu putem, ca populație, să urmăm un plan asemănător gripei pentru a menține ritmul evoluției virale”, a spus dr. Stephen Griffin, virolog la Universitatea din Leeds.
În plus, pe lângă vaccinare, planurile pe termen lung ar trebui să includă măsuri agnostice pentru variante pentru a preveni infecțiile și reinfecțiile. „Acest lucru include crearea de medii rezistente la infecții prin ventilație îmbunătățită, filtrare sau sterilizare a aerului din interior, tetare și perioade de izolare adecvate și susținute care vor reduce efectiv transmisia în curs”, a adăugat medicul.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…