Din cuprinsul articolului
Demența este un termen general pentru pierderea memoriei, a limbajului, a abilităților de rezolvare a problemelor și a altor abilități de gândire care sunt suficient de severe pentru a interfera cu viața de zi cu zi. Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței.
Demența nu este o singură boală; este un termen general – precum boala cardiacă – care acoperă o gamă largă de afecțiuni medicale specifice, inclusiv boala Alzheimer. Tulburările grupate sub termenul general „demență” sunt cauzate de modificări anormale ale creierului. Aceste schimbări declanșează o scădere a abilităților de gândire, cunoscute și sub numele de abilități cognitive, suficient de severă pentru a afecta viața de zi cu zi și funcția independentă. Ele afectează, de asemenea, comportamentul, sentimentele și relațiile.
Boala Alzheimer reprezintă 60-80% din cazuri. Demența vasculară, care apare din cauza sângerării microscopice și a blocării vaselor de sânge din creier, este a doua cea mai frecventă cauză a demenței. Cei care experimentează simultan modificări ale creierului mai multor tipuri de demență au demență mixtă. Există multe alte afecțiuni care pot provoca simptome de demență, inclusiv unele care sunt reversibile, cum ar fi problemele tiroidiene și deficiențele de vitamine.
Demența este adesea denumită în mod incorect „senilitate” sau „demență senilă”, ceea ce reflectă credința larg răspândită, dar incorectă, că declinul psihic grav este o parte normală a îmbătrânirii.
Demenţa nu este doar o boala a vârstnicilor
Medicul neurolog Arman Frăsineanu ne explică mai multe despre demență și simptomele acesteia, care din păcate nu afectează doar bătrânii, așa cum este percepția generală, dar și în ce condiții ne putem vindeca de această boală.
„Demenţa nu este doar o boala a vârstnicilor. Aceasta este un tablou clinic final a unei suferinţe a creierului de cauze multiple.
Este un tablou clinic prin scăderea atenţiei, memoriei, scăderea concentrării sau capacităţii de esenţializare, de a folosi obiecte, pierderea limbajului, lipsa de înţelegere.
Acestea sunt procese corticale de nivel superior care se pierd. Unele mai mult, altele mai puţin”, a spus medicul Arman Frăsinean la Antena 3.
Care sunt cauzele demenței?
„Cauzele sunt multiple. Avem boli neurodegenerative, unde nu ştim cu exactitate care este cauza. Există unele cauze decelabile, de pildă accidentele vasculare multiple, alcoolul.
Cu ce alte probleme de sănătate poate fi confundată demența?
De pildă, un individ care are deficit de vitamina B12, are un tablou de demenţă şi e curabil. Un individ cu hipotiroidie are un tablou de demenţă şi este la fel, curabil.
Factorii de risc ai demenţei
Factorii de risc pentru demenţă sunt hipertensiunea la vârstă medie, desigur, netratată. Obezitatea la vârstă medie. Vârstă medie înseamnă 40, 50 de ani.
Diabetul este un factor de risc pentru demenţă vasculară. Fumatul este un factor de risc pentru toate tipurile de demenţă.
Să avem grijă la dietă şi să facem mişcare. Sedentarismul şi izolarea socială reprezintă un factor de risc. Cel mai important este rezerva cognitivă. Cu alte cuvinte, nivelul de instruire şi de preocupare intelectuală a individului.
S-a constatat că indivizii cu un nivel ridicat de instruire sunt protejaţi de apariţia demenţei. Chiar dacă a apărut în cazul acestora boala Alzheimer aceasta a fost de intensitatea mai mică şi mult timp a stat în stadii uşoare.
În cazul indivizilor cu nivel de instruire scăzut, care s-a limitat la nişte provocări elementare, demenţele au luat un curs foarte rapid.
Matematicienii sunt cei care au cel mai mic procent de demenţă. De multe ori, ne sfătuim pacienţii să facă temele cu nepoţii.
În ce condiţii ne putem vindeca de demenţe
Cu excepţia câtorva cauze curabile, unde sunt nişte constante biologice, din păcate nu avem vindecare.
Tratamentele sunt specifice fiecărui tip de demenţă. Avem tratamente pentru partea de halucinaţii, de agitaţie. În general, medicamentele psihiatrice atunci când se aplică acestor pacienţi, agravează procesul neurodegenerativ.
Familia sau îngrijitorii suferă cel mai mult. Un pacient alcoolic perturbă viaţa a 30 de persoane, la fel şi cel cu demenţă.
Tinerii nu îşi pun această probleme. Din păcate, excesele la tinereţe se plătesc târziu foarte scump”, a mai spus neurologul.