Categories: Ştiri sănătate

În cât timp scad anticorpii generați de infectarea cu COVID-19? Concluziile unui nou studiu

Din cuprinsul articolului

În cât timp scad anticorpii generați de infectarea cu COVID-19? Se poate ajunge la imunitatea de grup despre care vorbesc specialiștii?

Ei bine, lucrurile sunt destul de complicate după cum arată un studiu britanic. Cercetarea relevă faptul că numărul persoanelor care au anticorpi COVID-19 a scăzut semnificativ în cursul verii, ceea ce sugerează că vindecarea de coronavirus s-ar putea să nu ofere imunitate pe termen lung, conform publicaţiei The Wall Street Journal.

Sudiul a fost efectuat de Colegiul Imperial Londra şi de Institutul de sondaje Ipsos Mori, cu finanţarea Guvernului Marii Britanii, pe un eşantion de 365.000 de adulţi din Anglia. Conform rezultatelor, proporţia persoanelor care au anticorpi COVID-19 a scăzut cu 26,5% în perioada 20 iunie-28 septembrie. Vârful infectărilor cu SARS-CoV-2 fusese atins cu 12 săptămâni înainte de 20 iunie.

Rezultatele sugerează şi că persoanele infectate care nu au avut simptome vizibile sunt predispuse la pierderea anticorpilor detectabili înaintea celor care au manifestat simptome. Rezultatele studiului nu au fost analizate încă de alţi experţi.

Medicii nu ştiu încă dacă anticorpii conferă vreo imunitate împotriva reinfectării cu noul coronavirus. Dar chiar dacă apare imunitate, acest studiu sugerează, dacă rezultatele vor fi confirmate, că perspectiva atingerii imunităţii comunitare va fi dificilă.

Când se produce imunitatea de grup?

Imunitatea comunitară se produce atunci când suficiente persoane dintr-o populaţie dezvoltă o reacţie imună, fie prin infectarea anterioară, fie prin vaccinare, astfel încât virusul să nu se mai răspândească rapid, iar cei care nu sunt imuni să fie protejaţi.

Conform studiului, persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani pierd anticorpii într-un ritm mai lent decât cei de peste 75 de ani. Cel mai mic declin al anticorpilor, de 14,9%, a fost înregistrat în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 24 de ani, iar cel mai accentuat, 29%, în rândul celor peste 75 de ani.

Studiul reflectă rezultatele unor cercetări anterioare la o scară mai redusă, sugerând că anticorpii coronavirusului scad la 6-12 luni de la infectare, la fel ca în cazul altor boli sezoniere generate de coronavirus, cum ar fi simpla răceală. Studiul nu indică dacă alte tipuri de răspunsuri imune, cum ar fi cele produse de aşa-numitele celule T, ar contribui la protejarea de reinfectare.

Studiul arată că 6% din locuitorii Angliei aveau anticorpi pe 20 iunie, faţă de 4,4% pe 28 septembrie.

Autorii admit că studiul are limitări. „Au fost incluse eşantioane aleatorii ale populaţiei care nu se suprapun, dar este posibil ca persoanele care au fost expuse la virus să aibă şanse mici de participare de-a lungul timpului, ceea ce poate a contribuit la aparenta diminuare a anticorpilor în rândul populaţiei”, explică autorii studiului, potrivit Mediafax.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

12 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

42 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: