Sari la conținut

În cât timp își fac antibioticele efectul? Schemă de tratament și efecte secundare

Antibiotice
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Antibiotice

În cât timp își fac antibioticele efectul? Există milioane de oameni cărora li se prescriu antibiotice în fiecare an, pentru o serie întreagă de probleme.

Dar antibioticele sunt folosite în mod special pentru a ne ajuta corpul să lupte împotriva infecțiilor urâte.

Dar, deoarece multe țări s-au alăturat luptei pentru prevenirea rezistenței la antibiotice, medicamentele nu mai sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata toate infecțiile.

La sfârșitul anului trecut, farmaciștii s-au confruntat cu o penurie a mai multor antibiotice, deoarece numărul de cazuri de streptococ A a dus la o creștere uriașă a cererii de medicamente la sfârșitul anului trecut.

Trebuie să știi, însă, că antibioticele nu funcționează pentru orice. Află cât timp le ia să funcționeze și dacă trebuie sau nu să urmați cursul complet.

Cât durează până când antibioticele încep să-și facă efectul

S-ar putea să vă simțiți rău de mult timp și, în majoritatea cazurilor, veți dori să vă îmbunătățiți cât mai curând posibil. Antibioticele funcționează prin uciderea bacteriilor sau împiedicând răspândirea acestora.

Cu toate acestea, nu funcționează pentru infecții virale. Acestea includ răceli și gripă, Covid, infecții toracice, infecții ale urechii la copii și majoritatea tipurilor de tuse și durerilor de gât. În cele mai multe cazuri, vi se vor prescrie dacă infecția bacteriană nu se va dispărea fără ele sau dacă ați putea infecta pe alții.

Medicamentul ar putea fi administrat, de asemenea, dacă infecția ar dura prea mult pentru a se elimina de la sine sau dacă prezintă riscul unor complicații mai grave.

Potrivit lui Mike Hewitson, un farmacist din Bristol, antibioticele își fac efectul imediat, dar s-ar putea să nu începi să te simți mai bine atât de repede.

„Cât de repede începe săă și facă efectul depinde de ce antibiotic utilizați, de puterea acestuia și de ce infecție o tratați. Dacă le primești intravenos, pot începe să lucreze în câteva ore. Dar unele antibiotice orale pot dura în jur de o săptămână pentru a avea efect”, a spus dr. Hewitson, potrivit The Sun

Majoritatea antibioticelor trebuie luate timp de șapte până la 14 zile. În unele cazuri, tratamentele mai scurte funcționează la fel de bine. Medicul dumneavoastră va decide durata optimă a tratamentului și tipul corect de antibiotic pentru dumneavoastră.

Trebuie luată schema completă de antibiotice?

Dacă începeți să vă simțiți mai bine, poate fi tentant să nu vă mai luați antibioticele – dar nu faceți acest lucru. Este foarte important să-ți termini cursul de antibiotice, chiar dacă te simți mai bine.

„Neterminarea schemei complete poate duce la revenirea infecției”, atrage atenția specialistul.

Acest lucru contribuie, de asemenea, la problema crescândă a rezistenței la antibiotice. Nu întrerupeți administrarea antibioticelor mai devreme fără a discuta mai întâi cu furnizorul de asistență medicală.

Dacă uitați să luați un antibiotic, nu este sfârșitul lumii, dar luați acea doză imediat ce vă amintiți și continuați tratamentul cu antibiotice ca de obicei. Dar dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, sări peste cea omisă și continuați programul obișnuit de dozare.

Nu luați o doză dublă pentru a compensa o doză omisă, deoarece aceasta poate crește riscul de reacții adverse.

Reacții adverse

Când vine vorba de efectele secundare ale medicamentelor, cel mai frecvent este o stare de rău,  balonare și indigestie, iar uneori diaree.

Unii oameni ar putea avea, de asemenea, o reacție alergică la medicament – în special penicilină și un alt tip de antibiotic numit cefalosporine.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel