Din cuprinsul articolului
În cât timp se elimină alcoolul din sânge complet. O întrebare crucială și relevantă pentru mulți șoferi este legată de momentul în care nivelul de alcool din sângele lor este suficient de scăzut pentru a putea conduce fără a depăși limita legală și a risca consecințele legale și, mai important, siguranța lor și a celor din jurul lor.
Există multiple variabile care influențează eliminarea alcoolului din sânge, precum greutatea corporală, sexul, metabolismul, cantitatea de alcool consumată și altele.
În mod obișnuit, organismul uman poate elimina alcoolul din sânge la o rată medie de aproximativ 0,015 până la 0,020 grame de alcool pur pe litru de sânge pe oră (g/L/h), ceea ce înseamnă că pentru o persoană obișnuită, este nevoie de aproximativ 1-2 ore pentru a elimina un singur pahar de băutură alcoolică obișnuită. Cu toate acestea, este important să subliniem că aceste estimări pot varia semnificativ în funcție de caracteristicile individuale ale fiecărei persoane. De exemplu:
În general, pentru un bărbat de 80 de kilograme, 2 pahare de vin (aproximativ 300 ml) cu o concentrație de alcool de 12% ar putea necesita aproximativ 3-4 ore pentru a fi complet eliminate din sânge, luând în considerare o medie de eliminare a alcoolului din sânge de aproximativ 0,015-0,020 g/L/h.
O femeie de 60 de kilograme poate avea un proces de eliminare a alcoolului din sânge mai lent decât un bărbat datorită diferențelor în raportul dintre grăsime și apă din corp și în metabolizarea alcoolului. Pentru aceeași cantitate de alcool, eliminarea sa din sânge ar putea dura aproximativ 4-6 ore sau chiar mai mult.
Concentrația de alcool poate varia între diferite tipuri de băuturi alcoolice. O sticlă de bere (aproximativ 330 ml) cu o concentrație de alcool de aproximativ 5% ar putea fi eliminată în aproximativ 1-2 ore pentru un bărbat de 80 de kilograme, iar pentru o femeie de 60 de kilograme, eliminarea ar putea dura aproximativ 2-3 ore.
Diferențele dintre bărbați și femei în procesul de eliminare a alcoolului din sânge sunt în principal legate de compoziția corporală. De obicei, femeile au o proporție mai mare de grăsime în corp și o cantitate mai mică de apă în comparație cu bărbații, ceea ce poate duce la o metabolizare mai lentă a alcoolului și la o concentrație de alcool în sânge care rămâne mai ridicată pentru o perioadă mai lungă de timp.
Este important să subliniem că aceste estimări sunt aproximative și pot varia în funcție de o serie de factori individuali.
„În perioada sărbătorilor, peste 30% din şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool”, scrie Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
Medicul evidenţiază faptul că metodele de a păcăli „fiola” care arată alcoolemia sunt doar simple mituri şi că nu au efect – nici spălatul pe dinţi, utilizarea gumei de mestecat, scorţişoara ţinută pe cerul gurii sau mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de castraveţi muraţi sau de medicamente sub formă de soluţie alcoolică sau a bomboanelor ce conţin alcool.
„Din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei urmează două faze: de creştere rapidă (datorită absorbţiei digestive),ş urmată de scădere progresivă (datorită excreţiei, dar mai ales metabolizării alcoolului). Absorbţia este rapidă (după 20-30 minute alcoolul este decelabil în sânge) şi e influenţată de multipli factori: tipul de băutură, concentraţia în alcool, conţinutul gastric, motilitatea gastrică, asocierea cu medicamente”, spune medicul.
Spre deosebire de absorbţie, care e dependentă de concentraţie, eliminarea e independentă de aceasta – 90% din alcool este metabolizat hepatic iar restul este excretat renal, pulmonar şi prin piele. În medie se pot metaboliza 5-10 g/oră, iar după întreruperea consumului de alcool nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/oră.
„Pentru aceeaşi cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind în principal afectate”, mai scrie Ciuhodaru.
Conform standardelor legale din multe țări, limitele legale pentru alcoolemie în timpul conducței variază între 0,05 și 0,08 g/L de sânge. Pentru a determina momentul în care nivelul de alcool din sânge coboară sub aceste limite, există instrumente precum etiloteste, etilometre sau alcooltestere care pot oferi o estimare a concentrației de alcool din sânge.
Cu toate acestea, pentru a fi siguri că nivelul de alcool din sânge este sub limita legală și că este sigur să conduci, cel mai înțelept ar fi să aștepți mai mult timp decât durata estimată de eliminare a alcoolului. Factorii precum cantitatea de alcool consumată, gradul de afectare și starea generală a unei persoane îi pot influența capacitatea de a conduce în siguranță.
Deși pot exista metode pentru accelerarea eliminării alcoolului din organism, precum consumul de apă sau alimente, singura modalitate sigură de a evita riscurile asociate cu conducerea sub influența alcoolului este abținerea totală de la conducere după consumul de alcool.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…