Din cuprinsul articolului
În prezent, persoanele vaccinate sunt protejate de riscul îmbolnăvirii, în special de formele grave de boală. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, vaccinul ar putea să nu mai fie eficient. Cum s-ar putea întâmpla acest lucru?
Imunitatea COVID se poate obține în două moduri: imunizare artificială, cu ajutorul vaccinurilor anti-COVID, sau prin dobândirea anticorpilor după infectarea naturală, respectiv recuperare.
Imunitatea obținută prin vaccinare este mult mai eficientă și persistă pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, prin vaccinare sunt evitate consecințele grave, precum formele severe de boală sau decesul.
Cu toate acestea, atât imunitatea obținută natural, cât și artificial, ar putea să îți piardă eficiența în fața unei tulpini mult mai rezistente.
Aceasta este singura circumstanță prin care persoanele vaccinate sau recuperate după boală nu mai sunt protejate în fața coronavirusului sau, mai bine spus, în fața unei tulpini agresive.
Dr. Valeriu Gheorghiță a susținut, în urmă cu puțin timp, că există un scenariu catastrofal, dar posibil, în care nici cei vaccinați nici cei care au făcut COVID n-ar mai fi protejați de o nouă îmbolnăvire – apariția unei tulpini a coronavirusului care să eludeze răspunsul imunitar.
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, oferă detalii despre acest aspect.
„Aici cu siguranță că riscul acesta a fost întotdeauna. E clar că un virus care rămâne mult timp în circulație suferă mutații și, la un moment dat, acele mutații pot să interfere și cu proteina Spike, adică cu acea regiune din structura virusului…, sau pot să apară într-adevăr mutații care să facă vaccinul ineficient.
Sigur, pe de altă parte, companiile producătoare de vaccin iau în calcul aceste lucruri și urmăresc aceste mutaţii în permanenţă.
Deci nu cred că ar trebui să ne gândim totuşi ca la o fatalitate la faptul că această variantă virală e de aşteptat.
Într-adevăr, eu cred – şi aici e important de spus că în momentul în care apare o nouă variantă, cu s-a întâmplat şi la Delta, scade într-o oarecare măsură eficienţa la vaccin, şi atunci trebuie să fim şi mai atenţi; cu acest lucru sunt de acord”, a explicat medicul Adrian Marinescu, potrivit RRA.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…