Din cuprinsul articolului
Presupune antrenarea sistemului imunitar al pacientului astfel încât acesta să controleze tumoarea canceroasă. Este un tratament mult mai puțin nociv și cu mai puține efecte secundare decât chimioterapia, spre exemplu. Este practicat deja în clinici de peste hotare unde pot fi tratați și pacienți român
Dana Lascu
Imunoterapia oncologică funcțio nează ca un vaccin. În cele mai multe cazuri este nevoie de 3-4 doze de vaccin pentru a vedea efectul, dar durata tratamentului trebuie apoi individualizată. Important este ca tumorile să fie depistate din timp, a explicat, în exclusivitate pentru Doctorul zilei, prof. univ. dr. Wolfgang J. Koestler, PhD, Oncologie și Hematologie, de la Wiener Privatklinik Cancer Center (foto).
– Doctorul zilei: Ce sunt terapiile imuno-oncologice și care este mecanismul prin care ele operează/ au impact asupra sistemului imunitar?
– Prof. Univ. dr. Wolfgang J. Koestler: Există câteva tipuri noi de imunoterapie a cancerului. Acestea includ:
1.inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar (ex. medicamente care „îi spun” sistemului imunitar să blocheze semnalele „nu mă ataca” emise de celulele canceroase);
2. anticorpi bispecifici (ex. medicamente care ajută la conectarea tumorii cu sistemul imunitar);
3.celule CAR-T (ex. celule ale sistemului imunitar care sunt în mod genetic organizate să atace celulele tumorale exprimând un reper specific al suprafeței). Cele mai avansate studii sunt asupra inhibitorilor punctelor de control ale sistemului imunitar, care sunt de asemenea disponibili la scară largă și pot fi folosiți pentru o varietate de tumori. Totuși, toate aceste imunoterapii noi acționează prin angajarea sistemului imunitar pentru a ataca tumoarea.
– Cum se diferențiază acestea de tratamentele oncologice clasice sau alte terapii?
– Tratamentele oncologice clasice acționează atacând în mod direct tumoarea. De exemplu, chimioterapia și radioterapia acționează de obicei ucigând direct celulele canceroase. Pentru unele tipuri de tumori, aceste tratamente „clasice” au rezultatul scontat. Dezavantajele acestor tratamente constă în gradul de toxicitate și faptul că, în final, multe tumori devin rezistente la asemenea terapii. Rezultate foarte bune în cazurile de melanom metastatic
-Care este rata de supraviețuire pentru acest tratament imuno-oncologic?
-Acest lucru depinde foarte mult de tipul de tumoare. Pentru inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar cele mai bune rezultate sunt probabil văzute la pacienții cu melanom metastatic. În acest caz, putem ajunge la aproximativ 50% rată de vindecare pe termen lung.
-Cine poate beneficia de aceste terapii? Ce tipuri de cancer pot fi tratate astfel?
-În general vorbind, celulele CAR-T și anticorpii bispecifici sunt predominant utilizați pentru tumori hematologice refractare, în special celula B de leucemie limfoblastică acută și celula B de limfom non-Hodgkin agresiv. Inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar sunt terapiile de ultimă oră autorizate în Europa pentru melanomul metastatic, pentru cancerul pulmonar pretratat fără celule mici în stadiu avansat, și pentru pacienții cu limfom Hodgkin refractar. Totuși, din studiul rezultatelor disponibile și din propria noastră experiență, știm că datorită mecanismului lor generic de acțiune, aceste medicamente probabil acționează pentru multe alte tipuri de cancer și se îmbină în mod favorabil cu tratamentele „clasice” precum chimioterapia sau radioterapia.
-Există o limită de vârstă în aplicarea tratamentului sau poate fi administrat atât pacienților tineri, cât și celor în vârstă?
-Până în prezent, aceste medicamente au fost autorizate doar pentru utilizare în tratamentul adulților. Nu există o limită de vârstă, tratamentul funcționează indiferent de vârsta pacientului.
-De câte ședințe este nevoie pentru ca tratamentul să fie eficient?
-Efectele celulelor CAR-T și ale anticorpilor bispecifici pot fi observate mai ales după prima ședință și sunt necesare doar câteva ședințe, inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar funcționează ca un vaccin – în cele mai multe cazuri este nevoie de 3-4 doze de vaccin pentru a vedea efectul. Durata tratamentului trebuie apoi individualizată.
– Doctorul zilei: Care este diferența dintre imuno-oncologie și medicina personalizată?
– Prof. Univ. dr. Wolfgang J. Koestler: Sunt două subiecte aflate în strânsă legătură unul cu celălalt. Imuno-oncologia acționează prin antrenarea sistemului imunitar al pacientului să controleze tumoarea canceroasă. Medicina de precizie sau personalizată vizează caracterizarea moleculară profundă a tumorii (de exemplu, prin utilizarea de tehnologii precum secvențierea de ultimă generație a ADN-ului), iar ulterior presupune utilizarea medicamentelor care țintesc mutațiile moleculare găsite. În studiile clinice aflate în curs de desfășurare, aceste două principii terapeutice sunt combinate. Serie de analize
-Ce pași trebuie urmați în acest tip de terapie?
-Acest lucru depinde de tipul individual de tumoare. În general, se efectuează o evaluare de bază, care de cele multe ori include o investigație PETCT, analize moleculare ale țesutului tumoral, teste de laborator de rutină și o anamneză atentă a pacientului. Tratamentul cu inhibitori ai punctelor de control ale sistemului imunitar implică una sau două perfuzii intravenoase la fiecare 2-3 săptămani, care de cele mai multe ori pot fi administrate în sistem ambulator. La fiecare vizită, pacientul trebuie să fie văzut de un medic oncolog familiarizat cu potențialele efecte secundare ale unei astfel de imunoterapii. Re-evaluarea stadiului bolii este apoi efectuată după 2-3 luni.
-Înțeleg că tratamentul este început la Wiener Privatklinik; ar putea fi apoi continuat în România? Întrevedeți o viitoare colaborare cu spitalele din România pentru implementarea acestui tip de tratament la noi în țară?
-Categoric. Lucrurile importante și obligatorii aici sunt depistarea timpurie și tratarea potențialelor efecte secundare, precum și evaluarea corespunzătoare a răspunsului tumorii la tratament.
Imuno-oncologia acționează prin antrenarea sistemului imunitar al pacientului să controleze tumoarea canceroasă. WOLFGANG J. KOESTLER, prof.univ.dr
-Doctorul zilei: Există efecte secundare? Dacă da, care sunt acestea?
– Prof. univ. dr. Wolfgang J. Koestler: Aproximativ 10% dintre pacienții tratați cu inhibitori ai punctelor de control ale sistemului imunitar prezintă efecte secundare semnificative. Cele mai multe dintre acestea sunt mediate imun, adică boli autoimune, cum ar fi colita, tiroidita și pneumonita, induse de tratament. Acestea pot fi ușor de controlat prin terapii medicale, dar cel mai important lucru aici este depistarea timpurie, diagnosticarea corectă și tratarea, pentru a evita complicațiile ulterioare care pot pune în pericol viața.
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…