Categories: Ştiri sănătate

Imunologul Dr. Rareș SIMU: ”decizia de administrare a vaccinurilor s-ar putea dovedi o eroare”

Imunologul Rareș Simu: „Vaccinurile ARN, mai ușor de produs, dar mai puțin eficiente decât vaccinurile clasice”

Vaccinul Pfizer împotriva SARS-CoV-2 și eficacitatea sa de peste 90%. O veste bună sau rea?

”Putem spune că este o veste excelentă, dacă efectele sunt cele anunțate de producător. Și spun asta, pentru că situația actuală este din ce în ce mai gravă. Pandemia cu care ne confruntăm afectează, din ce în ce mai mult, toate domeniile vieții noas­tre: sănătate, educație, economie, relații sociale…

Un lucru e clar: cu cât se ajunge mai repede la imu­nizarea unui procent mare din populație, cu atât mai repede se va termina pandemia. Există studii bazate pe modele matematice care arată că, în cazul SARS-CoV-2, pragul de imunizare colectivă e în jur de 60%, iar acest prag poate fi atins mult mai repede prin vaccinare decât prin infectarea natura­lă.

Pe de altă parte, există experți care susțin că imu­nitatea colectivă nu poate fi realizată în cazul Covid-19, pentru că anticorpii dezvoltați de cei care au trecut prin boală nu rămân în organism pe termen lung. În această situație, singura soluție efi­cientă e vaccinarea periodică, la fel ca în cazul gri­pei sezoniere,” declară profesorul imunolog Rareș Simu.

Vaccinurile cu informație ARN, care „învață” corpul să recu­noască virusul și să lupte împotriva lui.

„Mă voi referi în general la vaccinurile care folosesc tehnologia ARN, nu în mod specific la vaccinul Pfizer, neavând încă suficiente informații despre acesta.

Vaccinurile bazate pe tehnologia ARN au început să fie studiate din încercarea de a găsi metode mai eficiente și mai ușoare pentru produc­ție. Studiile făcute cu aceste vaccinuri au debutat la sfârșitul anilor ’90, dar încă nu s-a aprobat utili­zarea în masă a unui vaccin bazat pe această teh­nologie. Există însă vaccinuri de acest tip pentru uzul veterinar, care s-au dovedit eficiente.

Teoretic, vaccinurile ARN se folosesc de propriile celule ale persoanei care primește vaccinul, pentru a produce un stimul (antigenul) care va gene­ra un răspuns imun, prin pro­duce­rea anticorpilor protectivi”, continuă Rareș Simu.

Avantajele vaccinului pe bază de ARN

Rareș Simu: „Unul din avantajele vaccinului ARN constă în faptul că prin comparație cu vac­cinurile clasice, în cazul lor nu mai e nevoie ca virusul să fie cultivat în laborator, un proces foarte laborios.

Din aceste motive, vaccinurile pe bază de ARN sunt mult mai ușor de obținut și de produs în cantități mari, aspect foarte important în contextul actualei pandemii deși, cel puțin până acum, vaccinurile clasice s-au dove­dit mai eficiente din punct de vedere imunologic decât cele pe bază de ARN.”

Dezavantajele vaccinului pe bază de ARN

Un neajuns al vaccinului Pfizer îl constituie temperatura extrem de scăzută la care trebuie păs­trat până în momentul administrării: între –70 și –80°C.

„Acesta este unul dintre marile dezavantaje ale vaccinurilor care folosesc ARN. Temperaturile foarte joase asigură stabilitatea structurii proteice a ARN.

În condițiile în care aceasta se denaturează, răspunsul imun al organismului nu va fi cel scontat, și vaccinul nu va fi eficient. Sistemul imun are un răspuns extrem de specific la diferiți stimuli. Anticorpii produși în organism în urma admi­nistrării unui vaccin sunt „croiți” pentru modelul transmis de vaccinul respectiv. Dacă acest model este modificat, anticorpii rezultați în urma administrării pot să fie ineficienți, să nu mai confere protecție, pentru că nu se mai potrivesc cu virusul respectiv. În cazul vaccinului Pfizer, temperatura de depozitare și transportare este între –70 și –80°C. Evident că acest lucru îngreunează distribuția și administrarea serului, dar este esențial pentru eficacitatea și siguranța vaccinului.”

„Niciun vaccin nu conferă imunitate pe viață”

„În general, toate vaccinurile asigură protecție după administrare, dar cei vaccinaţi nu sunt 100% protejați de boală. În funcție de vaccin, un procent mai mic sau mai mare dintre cei care au fost vac­cinați nu dezvoltă imunitate; cele mai eficiente vac­cinuri oferă o protecție între 95 și 99%. În parti­cular, niciun vaccin nu conferă, după administrare, imunitate pe viață.”

Recent Posts

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

2 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

32 de minute ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

o oră ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

o oră ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

2 ore ago

Citeste si: