Din cuprinsul articolului
Imunolog român la Oxford. Vaccinul anti-covid, între temere și încredere. „Avem o compoziție genetică diferită”.
Una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor, în momentul de față, vizavi de vaccinul anti-covid, este legat de efectele secundare. Există teama că vaccinul pe bază de ARNm nu a fost testat suficient și că pot apărea efecte secundare pe termen lung.
Ștefan Dascălu este cercetător în imunologie și face un doctorat la Universitatea Oxford, acolo unde lucrează cu subtipuri (H5, H7, H9) ale virusului gripei aviare și studiază calea prin care virusul se transmite de la animal la om. Cercetătorul a explicat la Trinitas că „sunt necesare foarte multe experimente pentru a înțelege și a perfecționa vaccinul până când el începe să fie testat îm voluntari”.
Imunolog român la Oxford:Vaccinurile anti-covid au fost gata din luna aprilie a anului trecut
„Absolut. Și tind să preciz: lucrurile care s-au putut grăbi și aici mă refer la studierea preclinică. Asta înseamnă în laborator, evaluarea medicației în sine, a formulării vaccinului și așa mai departe. Lucruri care și ele durează foarte mult timp. Sunt necesare foarte multe experimente pentru a înțelege și a perfecționa vaccinul până când el începe să fie testat îm voluntari.
Dar, ceea ce vroiam să spun este că… Noi, vaccinurile respective le aveam gata încă din luna martie, aprilie a anului trecut. Cu sensul că cercetarea și tehnologia respectivă era deja acolo. Tot ce a trebuit să facem este să o adaptăm și am făcut vaccinul. Bun. În schimb, fiind un virus nou și evident un vaccin nou el nu poate fi implementat și oferit oamenilor fără să cunoaștem dacă este sigur, în primul și în primul rând. Și, evident, dacă este eficient împotriva noii infecții.
Iar etapa clinică, asta înseamnă testarea pe voluntari, nu s-a grăbit din acest punct de vedere. Singurul mod prin care ea s-a accelerat este că au fost înrolați foarte mulți voluntari, încă de la început. Deci, în loc să se desfășoare pe o durată mare de timp, cu o înrolare relativ scăzută a voluntarilor, aceasta s-a făcut în urma stadiilor 1 și 2, în care se evaluează siguranța, în primul rând. Și, ulterior, și eficacitatea”, a precizat Ștefan Dascălu.
Imunolog român la Oxford. Vaccinul anti-covid, între temere și încredere. „Avem o compoziție genetică diferită”
Cercetătorul român a vorbit pe larg și despre ceea ce presupunea stadiul 3 al testării clinice. Și, mai ales, despre teama oamenilor vizavi de reacțiile adverse.
„În stadiul 3 de testare clinică, în care sunt înrolați zeci și sute de mii de participanți, acolo s-a măsurat efectul protector, cu adevărat, al vaccinului. Și, evident, siguranța acestuia, în diferite contexte. Atât genetice, ținând cont că testarea s-a făcut nu doar într-o singură locație. Noi toți suntem diferiți. Avem o compoziție genetică diferită, anumite predispoziții.
Vaccinurile s-au testat în Europa, în America, în Australia, în India și așa mai departe. S-au testat în diverse condiții, tocmai pentru a cuprinde cât mai bine acest profil al siguranței. Care, mulțumim lui Dumnezeu, s-a demonstrat eficient. Și reacțiile cele mai serioase până în momentul de față, reacțiile adverse, sunt cele alergice la vaccin. Care, de altfel, ne așteptăm, ca la orice medicament, ca la orice produs, chiar alimentar, vor exista aceste reacții adverse, statistic vorbind, la un număr de persoane.
Ceea ce se urmărește în dezvolatarea și, evident, evaluarea siguranței unui medicament, sau a unui vaccin, este ca acest număr de persoane care suferă, printr-o nenorocire o complicație, să fie cât mai mic. Și, evident, complicațiile respective, să nu fie foarte severe. Care, de altfel, au fost demonstrate și s-au confirmat sigure cu privire la vaccinurile care au fost aprobate în momentul de față”, a mai spus Ștefan Dascălu, pentru TrinitasTV.