Ce trebuie să știm despre imunoglobulina E (IgE). Ce rol are această proteină serică

Imunoglobulina E (IgE) este o proteina serică, un anticorp care este produs de sistemul imunitar al unui individ. Aceasta apare ca răspuns la un stimul sau la o amenințare posibilă. În literatura medicală, imunoglobulina E este asociată cu răspunsuri alergice.

Mai exact, aceasta este asociată cu existența astmul dar mai ales a alergiilor. Specialiștii spun că alergiile apar ca reacții care solicită sistemul imunitar al organismului. De regulă, sistemul imunitar funcționează pentru a lupta împotriva virușilor, a bacteriilor, a unor agenți infecțioși. Substanțele care provoacă o reacție alergică sunt numite alergeni.

Atunci când o persoană are o alergie, sistemul imunitar tratează o substanță inofensivă și nepericuloasă, cum ar fi praful sau polenul, ca pe o amenințare. Totodată, un individ poate să facă o alergie atunci când este expus unui alergen cum ar fi arahidele, ouale, căpșunile, veninul din albine. Sunt peste câteva sute de substanțe care pot declanșa o reacție alergică. Medicamentele, alimentele, animalele – toate pot să declanșeze o reacție alergică.

Simptomele alergiei sunt extrem de variate

Practic, unele sunt abia sesizabile, de exemplu un strănut. Sau poate nasul înfundat. Însă, altele pot fi o adevărată amenințare la viața acelei persoane. Așa cum este șocul anafilactic.

Pentru a combate așa zisa amenințare, sistemul imun reacționează. Cum? Simplu! Produce anticorpi numiți imunoglobulina E (IgE). Medicii spun că în cantități mici, anticorpii IgE sunt absolut normali. Însă, concentrațiile crescute de IgE sunt considerate că apar într-un cadru alergic. Atenție! O persoană poate să aibă creșteri ale cantității de IgE și atunci când are anumite infecții în corp, boli inflamatorii sau cancer.

De aceea, o persoană care are simptome specifice unei alergii, medicul este posibil să-i recomande efectuarea testului de IgE. Interpretarea analizelor medicale o va face numai medicul specialist alergolog, cel care și recomandă efectuarea analizelor de sânge. În literatura de specialitate, se arată că o valoarea mare a IgE –ului poate să indice un astm dar și o reacție alergică sau o eczemă atopică. Însă și existența unei infecții de natură parazitară poate să ducă la creșterea IgE-ului în sânge.

Este bine să reținem că există mai multe teste pentru imunoglobulina E. Unele contribuie la determinarea nivelurilor de IgE din sânge și sunt folosite atunci când există suspiciunea unei alergii. Altele sunt utilizate pentru a măsura nivelul anticorpilor IgE ca răspuns la alergenii individuali.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

20 de minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

30 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

49 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: