Sari la conținut

Ce trebuie să știm despre imunoglobulina E (IgE). Ce rol are această proteină serică

Imunoglobulina E (IgE) este o proteina serică, un anticorp care este produs de sistemul imunitar al unui individ. Aceasta apare ca răspuns la un stimul sau la o amenințare posibilă. În literatura medicală, imunoglobulina E este asociată cu răspunsuri alergice.

Mai exact, aceasta este asociată cu existența astmul dar mai ales a alergiilor. Specialiștii spun că alergiile apar ca reacții care solicită sistemul imunitar al organismului. De regulă, sistemul imunitar funcționează pentru a lupta împotriva virușilor, a bacteriilor, a unor agenți infecțioși. Substanțele care provoacă o reacție alergică sunt numite alergeni.

Atunci când o persoană are o alergie, sistemul imunitar tratează o substanță inofensivă și nepericuloasă, cum ar fi praful sau polenul, ca pe o amenințare. Totodată, un individ poate să facă o alergie atunci când este expus unui alergen cum ar fi arahidele, ouale, căpșunile, veninul din albine. Sunt peste câteva sute de substanțe care pot declanșa o reacție alergică. Medicamentele, alimentele, animalele – toate pot să declanșeze o reacție alergică.

Simptomele alergiei sunt extrem de variate

Practic, unele sunt abia sesizabile, de exemplu un strănut. Sau poate nasul înfundat. Însă, altele pot fi o adevărată amenințare la viața acelei persoane. Așa cum este șocul anafilactic.

Pentru a combate așa zisa amenințare, sistemul imun reacționează. Cum? Simplu! Produce anticorpi numiți imunoglobulina E (IgE). Medicii spun că în cantități mici, anticorpii IgE sunt absolut normali. Însă, concentrațiile crescute de IgE sunt considerate că apar într-un cadru alergic. Atenție! O persoană poate să aibă creșteri ale cantității de IgE și atunci când are anumite infecții în corp, boli inflamatorii sau cancer.

De aceea, o persoană care are simptome specifice unei alergii, medicul este posibil să-i recomande efectuarea testului de IgE. Interpretarea analizelor medicale o va face numai medicul specialist alergolog, cel care și recomandă efectuarea analizelor de sânge. În literatura de specialitate, se arată că o valoarea mare a IgE –ului poate să indice un astm dar și o reacție alergică sau o eczemă atopică. Însă și existența unei infecții de natură parazitară poate să ducă la creșterea IgE-ului în sânge.

Este bine să reținem că există mai multe teste pentru imunoglobulina E. Unele contribuie la determinarea nivelurilor de IgE din sânge și sunt folosite atunci când există suspiciunea unei alergii. Altele sunt utilizate pentru a măsura nivelul anticorpilor IgE ca răspuns la alergenii individuali.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel