Sari la conținut

Imuno-oncologia, terapia revoluționară care activează sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase și să le distrugă fără să afecteze celulele sănătoase

Oamenii de știință din întreaga lume studiază de câteva decenii rolul pe care îl poate avea sistemul imunitar în lupta împotriva cancerului. Cu toate acestea, s-a constatat abia recent că terapiile imuno-oncologice oferă beneficii anti-cancer durabile pacienților pentru care în trecut erau disponibile foarte puține opțiuni de tratament.

Aceste terapii reprezintă „un progres major” în tratarea cancerului și au potențialul de a revoluționa modul în care tratăm multe forme de cancer.

Terapiile imuno-oncologicea sunt medicamente care utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului.

Sistemul imunitar este sistemul natural de apărare al organismului. Acesta este format dintr-un ansamblu de organe, celule și molecule speciale, care ne protejează de infecții, cancer și alte boli. Atunci când un organism diferit (străin) pătrunde în corp, de exemplu o bacterie, sistemul imunitar îl recunoaște și apoi îl atacă, împiedicându-l să facă rău. Acest proces se numeste răspuns imun. Deoarece celulele tumorale sunt foarte diferite de celulele normale din organism, sistemul imunitar le atacă atunci când le poate recunoaște.Totuși, acestea găsesc deseori căi de a se deghiza în celule normale, astfel încât sistemul imunitar nu le recunoaște de fiecare dată ca fiind periculoase. În plus, similar cu virusurile, acestea se pot modifica în timp (suferă mutații) și astfel pot scăpa de răspunsul imun. De asemenea, răspunsul imun natural împotriva celulelor tumorale nu este întotdeauna suficient de puternic pentru a apăra organismul împotriva acestora. Terapiile imuno-oncologice activează sistemul nostru imunitar, făcându-l capabil să recunoască celulele tumorale și să le distrugă.

Ce este diferit la terapiile imuno-oncologice?

  • Vizează sistemul imunitar al organismului, nu tumora în sine;
  • Permit sistemului imunitar să recunoască și să atace selectiv celulele tumorale; 
  • Oferă sistemului imunitar o memorie de lungă durată, astfel încât acesta să se poată adapta continuu și să poată furniza un răspuns durabil şi pe termen lung, față de cancer.

Supraviețuire de calitate, pe termen lung pentru pacienții

Dovezile din studiile clinice arată că efectele terapiilor imuno-oncologice acţionează o durată îndelungată, antrenând sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor tumorale chiar și după remisia bolii. Această caracteristică importantă a terapiilor imuno-oncologice oferă pentru prima dată speranța unei supraviețuiri de calitate, pe termen lung, multor pacienți pentru care prognosticul bolii era anterior foarte rezervat. Mai mult, reacțiile adverse asociate terapiilor imuno-oncologice pot fi controlate în comparaţie cu multe alte terapii împotriva cancerului. Prin urmare, terapiile imuno-oncologice pot avea un impact pozitiv deosebit de important asupra capacității pacienților de a putea munci din nou şi conduc la o viață sănătoasă şi activă.

Împotriva căror tipuri de cancer acționează terapiile imuno-oncologice?

Ce medicamente sunt sau urmează să fie disponibile pentru pacienți? Terapiile imuno-oncologice acționează împotriva unui număr mare de tipuri de cancer. Ele sunt disponibile acum pentru pacienții cu melanom în stadiu avansat și cancer de prostată și se studiază foarte intens în cazul multor tipuri de cancere dintre cele mai dificil de tratat.

La nivel european sunt în curs de aprobare câteva terapii imuno-oncologice: este vorba de terapii pentru tratarea cancerului pulmonar, colorectal, renal, de prostată și al multor altor tipuri de cancer. De asemenea, în prezent sunt în curs de desfăşurare numeroase studii clinice, astfel încât în următorii ani alte terapii imuno-oncologice urmează să devină disponibile pentru pacienţi. Cu toate acestea, datorită faptului că fiecare țară din Europa are propriul sistem de compensare a medicamentelor inovatoare, terapiile imuno-oncologice pot deveni disponibile pacienţilor mai rapid în unele țări, comparativ cu altele.

Se preconizează că terapiile imuno-oncologice vor deveni o parte importantă a tratării cancerului în anii care vor urma – alături de intervențiile chirurgicale, radioterapie, chimioterapie și tratamentul cu anticorpi împotriva unor ținte cu expresie tumorală (terapiile țintite reprezentate de anticorpii monoclonali).

Ştiința imuno-oncologiei este în plin proces de dezvoltare și există o serie de întrebări importante la care urmează să se afle răspunsul. De exemplu, terapiile imuno-oncologice nu funcționează la toți pacienții și se depun multe eforturi de cercetare pentru a se putea înțelege ce face ca un anumit pacient să răspundă la un anumit tratament.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel