Sari la conținut

Imunizarea, obligatorie în România? Medicul Valeriu Gheorghiță, dezvăluiri de ultim moment

cazurile de tromboză

În timp ce varianta Delta se răspândește rapid, la nivel mondial, autorități din toate statele iau în considerare ca imunizarea să devină obligatorie. Aceasta prezintă un pericol crescut din cauza contagiozității, fiind capabilă de a se transmite mult mai repede decât restul tulpinilor descoperite.

În România, multe persoane sunt încă reticente în fața vaccinurilor anti-COVID. Deși, la început, campania de vaccinare a cunoscut un adevărat succes, în timp, ritmul a fost din ce în ce mai redus.

În acest sens, autoritățile se tem că nu avem o imunitate colectivă sporită, ceea ce ne poate afecta în noul val ce se resimte deja în România. Specialiștii recomandă vaccinare, în număr cât mai mare, pentru a evita riscurile asociate, creșterea substanțială a numărului de infectări și impunerea restricțiilor.

Imunizarea va fi obligatorie în România?

Potrivit Rador, Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, a susținut în cadrul conferinței CNCAV că această decizie este evitată, pentru moment.

Jurnalist: „Domnule Gheorghiţă, personal, dumneavoastră nu credeți totuși că obligativitatea vaccinării va mări numărul de persoane vaccinate? Nu credeți că aceasta este o soluție bună? Nu credeți că analiza acestei soluții durează de prea mult timp până să fie adoptată și ne exprimăm îngrijorări și alte lucruri de genul acesta… Dumneavoastră personal știu că nu luaţi dumneavoastră decizia, dar nu credeți că va ajuta campaniei de vaccinare?”

Valeriu Gheorghiță: „Bun. Acuma trebuie să analizăm lucrurile în felul următor: obiectivul nostru nu este să creștem prin orice mijloc numărul persoanelor care se vaccinează. Este important la baza deciziei să rămână, până la urmă, dorința persoanei care se vaccinează, în baza informațiilor pe care le are. Ţine foarte mult de percepția societății asupra unei măsuri de acest gen.

Nu cred că suntem pregătiți ca societate să înțelegem acest tip de abordare, însă în momentul de față consider că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie și asta este părerea mea personală. Cred că, în schimb, trebuie să fim într-un fel sau altul responsabilizaţi pentru deciziile noastre.

Adică dacă eu mă îmbolnăvesc şi voi îmbolnăvi la rândul meu, chiar cu neștiință, alte persoane și vor avea o evoluție nefavorabilă, nu știu, cred că într-un fel sau altul trebuie să ne responsabilizăm mai mult, pentru că tendința pe alocuri este să încercăm să facem orice e posibil să ocolim măsurile care au ca rol important prevenirea îmbolnăvirilor. Fie la intrarea în țară prezentăm documente false, fie ocolim diverse măsuri cu caracter restrictiv și așa mai departe.

Deci toate aceste măsuri trebuie să înțelegem că au fost gândite să protejeze sănătatea oamenilor și să scadă numărul celor care se îmbolnăvesc grav și ajung la spital. Dacă înțelegem lucrurile acestea, este evident că este un pas înainte. Însă în momentul de față, nu consider că vaccinarea obligatorie este o soluție”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel