Din cuprinsul articolului
Experții în sănătate au analizat ce efecte are imunizarea mixtă asupra organismului. Aceasta presupune administrarea primei doze de vaccin cu un tip de ser, urmată de rapel, pentru care se va folosi un tip de ser diferit.
Experții în sănătate au studiat imunizarea mixtă ca urmare a cazurilor de tromboză sesizate după administrarea vaccinului anti-COVID AstraZeneca. Astfel, cercetătorii au căutat o soluție pentru a oferi o imunizare completă persoanelor care au primit deja prima doză cu AstraZeneca, dar care refuzau rapelul cu același ser.
În acest sens, experții au analizat modul în care organismul va răspunde la administrarea rapelului cu un ser diferit. În acest caz a fost utilizat vaccinul anti-COVID Pfizer.
Ce efect are imunizarea mixtă asupra organismului?
O combinaţie de vaccin AstraZeneca la doza iniţială, urmată de Pfizer la rapel determină o creştere de şase ori a nivelului de anticorpi, în comparaţie cu vaccinarea în două doze cu AstraZeneca, relevă un studiu efectuat în Coreea de Sud, comunică Rador.
La studiu au luat parte 499 de lucrători medicali – dintre care 100 au primit doze mixte, 200 au primit două doze de Pfizer/BioNTech, iar cei rămaşi au fost vaccinaţi cu două doze de AstraZeneca.
Cu toţii au prezentat anticorpi de neutralizare a infecţiei COVID-19, care împiedică virusul să intre în celule şi să se înmulţească, iar schema mixtă de vaccinare a dus la formarea unui număr similar de anticorpi cu cel depistat la grupul persoanelor care au primit două doze de vaccin Pfizer.
În iunie, un studiu britanic a avut rezultate similare: o doză de vaccin AstraZeneca, urmată de Pfizer, a produs cel mai bun răspuns al celulelor T şi un răspuns în anticorpi mai mare decât în cazul unei doze de Pfizer urmate de AstraZeneca.
Datele oferă o bază concretă pentru decizia mai multor state de a oferi alternative la a doua doză de AstraZeneca, după ce s-a stabilit că acest vaccin are legătură cu apariţa unor cazuri rare de tromboză.
Studiul sud-coreean analizează, de asemeena, şi activitatea de neutralizare a vaccinurilor împotriva principalelor variante de coronavirus care provoacă îngrijorare, a anunţat Agenţia Sud-Coreeană pentru Constrolul şi Prevenirea Îmbolnăvirilor.
Niciunul dintre grupurile participante la studiu nu a prezentat o activitate redusă a anticorpilor de neutralizare împotriva variantei Alpha – identificată iniţial în Marea Britanie, însă titrul anticorpilor a fost mai scăzut de la 2,4 la şase ori împotriva variantelor Beta, Gamma şi Delta – identificate iniţial în Africa de Sud, Brazilia şi, respectiv, în India.