Din cuprinsul articolului
Odată cu apariția variantei Omicron, autoritățile din toată U.E. au impus o serie de măsuri anti-COVID pentru a limita răspândirea virusului. Vaccinarea obligatorie pentru majoritatea angajaților este, se pare, o astfel de măsură.
Autoritățile din Italia au anunțat că vaccinarea devine obligatorie pentru majoritatea angajaților, drept un efort de limitare a răspândirii virusului.
Această măsură este valabilă și pentru persoanele angajate la domiciliu.
Vaccinare obligatorie pentru majoritatea angajaților, în Italia
Vaccinarea devine obligatorie in Italia pentru majoritatea angajaţilor. A fost extinsă pentru numeroase categorii de personal, inclusiv pentru cei angajaţi la domiciliu, anunță RRA.
După medici și asistente, de mâine, în Italia, vaccinul anti-COVID va deveni obligatoriu pentru alte categorii de lucrători: pentru personalul instituțiilor de învățământ, personalul sectorului de apărare, securitate și ajutor public, personalul serviciilor secrete, poliția locală, poliția penitenciară și cel din căminele de bătrâni, inclusiv lucrătorii care intră în aceste structuri, cu contract extern.
Obligația vizează întregul ciclu de vaccinare, prima, a doua și a treia doză. Măsura vaccinării obligatorii nu a fost însă încă extinsă și asupra lucrătorilor casnici la oră, care vor trebui să prezinte în continuare la muncă certificatul digital de bază, obținut și în urma unui test COVID.
În schimb, operatorii socio-sanitari sau asistentele care lucrează la domiciliul pacientului vor trebui neapărat să se supună vaccinului COVID până la jumătatea lunii decembrie.
Certificatele COVID stimulează campaniile de vaccinare
Potrivit unui studiu internaţional asupra impactului certificatelor COVID, acestea pot face ca un număr mai mare de persoane să se vaccineze, comunică BBC.
Certificatele au fost folosite pentru a permite accesul la anumite evenimente doar persoanelor complet vaccinate, care au fost testate negativ sau au trecut prin boală.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au afirmat că certificatele COVID pot avea un impact important, dar nu sunt suficiente. Patru dintre cele şase ţări studiate, Israel, Franţa, Italia şi Elveţia, au înregistrat o creştere considerabilă a numărului de vaccinări, imediat înainte şi după introducerea acestor certificate.
Efectul lor a fost cel mai vizibil în „grupurile care acceptă vaccinul”, printre care persoanele cu vârsta mai mică de 30 de ani şi bărbaţii. În celelalte două ţări, Germania şi Danemarca, certificatele nu au determinat o creştere semnificativă a numărului de vaccinări.