Din cuprinsul articolului
Imunitatea împotriva coronavirusului se poate obține atât prin vaccinare, cât și prin infectare naturală, respectiv recuperare. Deși vaccinul anti-COVID pare să ofere o protecție pentru o perioadă de timp îndelungată, anticorpii obținuți în mod natural pot fi, de asemenea, eficienți pentru câteva luni întregi.
Îmbolnăvirea cu virusul poate reduce riscul unei infectări ulterioare timp de aproximativ 10 luni, potrivit unui studiu publicat joi de revista Lancet Healthy Longevity, relatează Agerpres, citând EFE.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetători de la University College London (UCL) au analizat modalităţile de contagiere în rândul a peste 2.000 de persoane care trăiau sau lucrau în centrele de îngrijire a vârstnicilor din Marea Britanie în perioada octombrie 2020 şi februarie 2021.
În urma studiului, s-a dovedit că imunitatea obținută în mod natural poate fi, de asemenea, eficientă pentru o perioadă destul de lungă de timp.
Rezidenţii care trecuseră prin boală în ultimele zece luni au prezentat un risc cu 85% mai mic de reinfectare în perioada studiată, în timp ce în cazul angajaţilor din aceste centre, riscul a fost de 60%. Autorii studiului sunt de părere că aceste date sugerează că trecerea prin boala COVID-19 oferă „o protecţie solidă”.
„Riscul de infectare a doua oară cu COVID-19 este foarte scăzut. Faptul că o contagiere prealabilă cu COVID-19 oferă un nivel înalt de protecţie pentru persoanele care trăiesc în aceste centre este liniştitor.”, notează, într-un comunicat, Maria Krutikov, autoarea principală a studiului.
Au fost studiate 682 de persoane care trăiau în aceste centre, cu o medie de vârstă de 86 de ani, precum şi 1.429 de angajaţi. Cu toţii au realizat teste de sânge şi s-a constatat că aproximativ o treime dintre ei au dezvoltat anticorpi asociaţi coronavirusului, fapt ce sugerează că au trecut de asemenea prin boală.
Studiul nu a avut în vedere impactul programului de vaccinare, demarat în decembrie în Marea Britanie, eliminându-i din statistici pe toţi cei care au primit prima doză. Rezultatele studiului oferă informaţii asupra protecţiei dobândite prin „infecţia naturală” cu COVID-19, în timp ce oamenii de ştiinţă încearcă acum să afle cât timp se menţine imunitatea creată de vaccinuri. Potrivit altor două studii apărute recent, imunitatea la coronavirus durează cel puțin un an, și ar putea chiar să dureze o viață, îmbunătățindu-se în timp, în special după vaccinare, scrie DC News.
Astfel, temerile că imunitatea post-COVID nu este destul de eficientă s-au diminuat. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe informații pentru a determina protecția exactă oferită de recuperarea post-COVID.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…