Din cuprinsul articolului
Imunitatea Covid-19 era, până la acest moment, un lucru neconcludent. Cu toate acestea, noile studii arată perioada de timp în care anticorpii sunt încă eficienți. La 6 luni după recuperare, pacienții asimptomatici, sau care au prezentat forme ușoare și moderate, încă aveau în sânge anticorpi anti-Covid-19.
Potrivit MedicalNewsToday, la nivel global, mai mult de 55 de milioane de oameni au contractat virusul SARS-CoV-2. Cu toate acestea, cazurile confirmate de reinfectare sunt reduse, deși medicii susțineau inițial că imunitatea Covid-19 se diminuează considerabil după recuperare, în special la persoanele asimptomatice sau cu forme foarte ușoare.
Noul studiu sugerează că reinfectarea este rară datorită celulelor T ale sistemului imunitar. Acestea sunt un tip de celule care protejează majoritatea persoanelor recuperate timp de cel puțin 6 luni.
Cu toate acestea, studiul nu susține în mod direct că celulele T sunt cele responsabile pentru cazurile rare de reinfectare.
Studiul a fost efectuat în perioada martie-aprilie 2020, unde voluntarii asimpomatici, sau care prezentau forme ușoare spre moderate, au oferit cercetătorilor, lunar, probe de sânge.
După 6 luni, voluntarii încă prezentau în sânge celulele T care elimină virusul. Cu toate acestea, cercetătorii au observat diferențe între participanți. Persoanele care au manifestat simptome în timpul infecției aveau celule T cu 50% mai eficiente, față de participanții care au fost asimptomatici.
Studiul oferă o oarecare validare vaccinului. Cercetătorii își propun să recreeze același efect pe care îl au aceste celule împotriva virusului, asigurând imunitatea.