Categories: Știrile zilei

Impozit de 10% pentru pensiile care trec de această valoare

O taxă propusă recent în Parlament a stârnit critici semnificative. Mai mulți senatori și deputați, inclusiv cei din Partidul Național Liberal, precum și independenți, au depus o inițiativă legislativă care introduce un impozit de 10% pe pensiile care depășesc 4000 de lei. Această măsură constituie efectiv o contribuție de 10% la sănătate asupra sumelor care depășesc pragul de 4000 de lei.

Anton Hadăr, liderul Federației sindicale „Alma Mater” din învățământul universitar: „La urma urmei, pensionarii au plătit contribuțiile la stat”

„Pe lângă impozitarea de 10% care se aplică peste 2000, se propunea ca peste 4000 de lei să se mai aplice încă o nouă oprire de 10%.

Ministrul Muncii a anunțat sindicatele că o asemenea măsură nu va fi aprobată, chiar dacă inițiativa a fost semnată și de parlamentari ai puterii. Ori, lucrul acesta este lămurit de Curtea Constituțională și nu știu de ce au mai încercat să facă așa ceva. La urma urmei, pensionarii au plătit contribuțiile la stat.

Cele pe care le plătim noi astăzi, adică contribuții la Sănătate, la pensii și mai există și un impozit azi. Nu am înțeles. Cred că cel mai mult nu au înțeles ei de ce au făcut acest proiect la care cred că au aderat și oameni importanți, foști prim-miniștri”, a spus Anton Hadăr, potrivit EuropaFM.

Măsura a mai fost în vigoare, dar a fost declarată neconstituțională pentru că decizia s-a luat prin ordonanță de urgență și nu prin lege

„Am discutat cu doamna ministru de câteva ori și mi-a spus că acest proiect nu este susținut de către Guvern, cu atât mai mult de Ministerul Muncii. Într-un fel, m-a asigurat că nu ar putea să treacă acest proiect. Cred că și-au dat seama că nu au de ce să facă așa ceva, mai ales într-un an în care cresc pensiile și pe de altă parte să le iei din pensii ar fi rușinos și necugetat din toate punctele de vedere”, a mai spus Anton Hadăr.

De ce plătim de mai multe ori astfel de contribuții către Asigurările de Sănătate, întreabă retoric opoziția

„Practic, românii contribuie cu 10% în fiecare lună la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Și nu o fac doar o dată, o fac de multiple ori. Plătesc 10% din salariu, din chirii, din venituri în agricultură. Plătesc 10% pe bonurile de masă sau chiar 10% din concediile medicale. Practic, orice venituri obțin sunt taxate cu 10% pentru sănătate, dar când vine vorba să aibă acces la servicii de sănătate aici trebuie să mai plătească o dată”, a spus Cristina Prună.

Pentru a elimina orice supoziții, șeful Casei de Pensii a venit cu lămuriri.

Sursă foto: Playtech

Pragul de impozitare a pensiilor

Directorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat recent că, în urma majorării pensiilor programate pentru 1 septembrie, este necesară și o ajustare a pragului de impozitare.

Acesta a subliniat că decizia finală aparține Guvernului. El a considerat firesc ca pragul de impozitare să fie mărit. Se au în vedere numeroasele indexări și creșteri ale pensiilor din ultima perioadă. Conform celor declarate, noul prag va fi aplicat doar pensiilor care depășesc 3000 de lei.

„Păi, ca să putem să luăm în calcul ce spuneți dvs, și e normal și firesc să se întâmple pentru că pensiile în ultima perioadă au avut nenumărate indexări și majorări și e normal să creștem și pragul acesta de impozitare, dar acest lucru trebuie să se concretizeze printr-un act normativ asumat de Guvern.

Când vom avea acest act normativ publicat în Monitorul Oficial, bineînțeles că e obligatoriu și va trebui, într-adevăr, să ținem cont de el”.

Crește pragul de impozitare

Daniel Baciu a explicat că pragul de impozitare va fi crescut de la 2000 la 3000 de lei.

„Nu, nu, e vorba de impozit. Practic se ridică impozitul. Calculatorul știe din formula de calcul, în loc de 2.000 se ridică la 3.000 și calculează impozitul la toate care trec de 3.000, și nu la care trec peste 2.000”, a declarat șeful Casei de Pensii potrivit Capital.

Această modificare urmează să fie formalizată printr-un act normativ emis de Guvern. El va deveni obligatoriu odată publicat în Monitorul Oficial.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.

Recent Posts

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

2 ore ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

2 ore ago

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll: „Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…

2 ore ago

Mesajul Elenei Lasconi după ce sondajele exit-poll o plasează pe locul 2. „Eu nu mă tem de nimic! Dragi români, nu mă lăsați singură”

Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…

3 ore ago

Horoscop 25 noiembrie. Leii și Vărsătorii reușesc să pună bani deoparte pentru zile negre

Horoscop 25 noiembrie.  Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…

3 ore ago

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul 2

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…

3 ore ago

Citeste si: