Din cuprinsul articolului
Dr. Cristina Toader, medic primar diabet zaharat boli de nutriție, a explicat cât de important este Zincul în general, pentru sănătatea femeilor, în diabet, endometrioză, HIV, și alte afecțiuni. Mai mult, medicul a spus câteva surse bogate în zinc.
„Zincul este un mineral care joacă un rol esenţial în numeroase funcţii ale corpului: sistem imunitar, metabolism, echilibrare hormonală, regenerare celulară etc. Indiferent de vârstă sau sex, ar trebui să ne asigurăm că avem un nivel optim de zinc”, spune medicul.
- năut, produse lactate de calitate, carne roşie „curată” (în special carne de miel), quinoa, orez brun, ovăz, ouă, linte, stridii, ciuperci, seminţe de dovleac, seminţe de cânepă, nuci, carne de pasăre, ciocolată neagră.
Zincul, un microelement esenţial pentru numeroase funcţii
„De la această vârstă, femeile trebuie să fie cu atât mai atente la alimentaţie, necesitând o dietă echilibrată, bogată în substanţe nutritive. Fierul şi calciul sunt printre cele mai menţionate în acest context, dar şi zincul este la fel de important, dar mai rar amintit.
Potrivit unui studiu publicat de National Institute of Health States din America, zincul este un microelement esenţial pentru numeroase funcţii importante ale organismului şi în special pentru funcţia reproducătoare la femei.
Aici aş adăuga şi femeile care iau/au luat anticoncepţionale. Acestea trebuie să îşi monitorizeze nivelul de zinc pentru că fluctuaţiile hormonale pot interfera cu nivelul de zinc, aspect de la care pot pleca multe alte probleme ulterioare.
La fel se întâmplă şi în cazul femeilor însărcinate şi a celor care alăptează – şi ele ar trebui să îşi monitorizeze nivelul de zinc şi să includă în alimentaţie surse bogate în zinc.
- Pentru că aceştia nu consumă surse de origine animală bogate în zinc, sunt mai predispuşi către deficienţa de zinc. Aşadar, vegetarienii şi veganii ar trebui să se axeze în acest context pe seminţe, nuci, leguminoase şi cereale integrale, toate bogate în zinc.
- Persoanele în vârstă pot avea probleme cu absorbţia zincului ceea ce duce la deficienţe. Tocmai de aceea, este necesară o alimentaţie bazată şi pe surse de zinc. Totodată urmaţi şi sfatul medicului care v-ar putea recomanda şi suplimente cu zinc.
- Pentru că zincul susţine funcţia imună, includerea în alimentaţie a alimentelor bogate în zinc sau chiar a suplimentelor cu zinc va fi în acest caz de bun augur.
- Toţi cei care sunt diagnosticaţi cu boala Chrohn, boala Celiacă sau chiar intoleranţe alimentare pot avea probleme cu absorbţia zincului.
Fiecare pacient cu diabet ar trebui să discute cu medicul său curant despre zinc şi suplimentarea cu zinc. În linii mari, însă, cercetările realizate până acum sugerează că suplimentarea cu zinc ajută în reducerea factorilor de risc în dezvoltarea diabetului, fiind util totodată şi în managerierea afecţiunii.
În plus, un studiu din 2020 a arătat că persoanele cu diabet sunt mai susceptibile la o deficienţa de zinc decât cei care nu se confruntă cu diabet”, scrie dr. Cristina Toader pe Facebook.