Din cuprinsul articolului
Un stil de viață sănătos are la bază trei elemente principale: alimentația, odihna și exercițiile fizice. Importanța somnului pentru organism este nemărginită, întrucât este singurul moment din zi în care acesta se regenerează și își echilibrează funcțiile.
Un program de somn bine stabilit reduce riscul unor afecțiuni grave, stimulează sistemul imunitar și menține funcționarea normală a întregului organism. Fără acest element, organismul nostru ar ceda în fața solicitării și activităților de zi cu zi.
Astfel, este foarte important să știi ce beneficii aduce organismului și cât timp este indicat să dormi în fiecare noapte.
Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, dezvăluie ce beneficii aduce odihna corespunzătoare și, de asemenea, care sunt consecințele atunci când nu ne odihnim suficient.
„Privarea de somn duce la o productivitate mai scăzută la locul de muncă și la un risc mai mare de mortalitate – o persoană care doarme în medie mai puțin de 6 ore pe noapte are un risc de mortalitate cu 13% mai mare decât cineva care doarme între 7 și 9 ore. Astfel, somnul este vital pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală, așa că nu ar trebui să-i neglijăm importanța.
Întărește sistemul imunitar: Un organism odihnit este mult mai puternic și se poate apară mai bine de infecții și răceli.
Crește capacitatea de concentrare: Somnul îți reîmprospătează creierul, facilitând învățarea și memoria: Studiile arată că atunci când permitem corpului nostru să se odihnească mai mult, acesta ne ajută creierul – cu memoria și concentrarea.
Ajută la reducerea stresului: Pentru majoritatea dintre noi, stresul a devenit un sentiment cu care am învățat să trăim. Chiar dacă stresul ne dăunează sănătății, este foarte greu să fim conștienți de el și să-i controlăm intensitatea doar cu puterea voinței. În acest caz, somnul poate fi unul dintre puținele remedii care pot lupta împotriva hormonilor de stres, deoarece îl ajută să se relaxeze peste noapte.
Te ajută să ai o stare de spirit mai bună: Lipsa somnului ne face să ne simțim morocănoși și agitați. Dacă ți-a lipsit vreodată un somn bun noaptea, știi efectele pe care aceasta le are asupra corpului și minții a doua zi. Toată lumea e de rahat, lumea este un loc îngrozitor și nimic nu funcționează în favoarea ta. Când suntem obosiți, tindem să reacționăm exagerat și să ne enervăm cu ușurință de orice. Un somn bun noaptea previne astfel de stări și ne menține calmi, controlați și rezonabili.
Stimulează fertilitatea: Somnul insuficient pe perioade lungi de timp poate conduce la probleme de fertilitate, prin reducerea secreției de hormoni de reproducere.
Te ajută să îți menții greutatea: Chiar dacă somnul nu te va face să slăbeșți, te va ajuta să reglezi hormonii care îți afectează pofta de mâncare”, scrie Cori Grămescu pe o rețea de socializare.
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…