Importanța antioxidanților pe timp de iarnă. Trebuie să știi asta

Importanța antioxidanților iarnă. Trebuie să știi asta. Antioxidanții reprezintă un complex de elemente nutritive – vitamine și minerale – și enzime, care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi.

Antioxidanții împiedică oxidarea celulelor, care are loc sub influența factorilor externi, dar și din cauza îmbătrânirii. Antioxidanții fortifică sistemul imunitar, reduc riscul de cancer și previn apariția infecțiilor.

Iarna este mai greu să ne luăm cantitatea de antioxidanți din hrană, iar dr. Camelia Stancu a explicat la „Doctor de bine”, de la Pro TV, cum să ne luăm porția de antioxidanți și de unde.

Cele mai importante molecule antioxidante nu sunt în mâncare, ci se produc prin mișcare.

Antioxidanții. Sunt luați ușor în acest sezon din fructe de pădure congelate și sunt utili într-o dietă echilibrată. Echilibrat înseamnă divers, și cu puține prăjeli. Mâncarea prăjită e principala sursă de oxidanți pe care o aducem în organism.

„Cei care provin din surse naturale au o stabilitate redusă, se decompun și sunt metabolizați repede la nivel tubului digestiv, nu ajung în forma lor de molecule antioxidante la nivel de celulă”, a explicat dr. Camelia Stancu, Institulul de Biopatologie Celulară.

Dar la nivelul celulelor contează, pe lângă hrana diversă, să producem singuri molecule antioxidante. Se numesc HDL colesterol, colesterol bun și sunt produse în număr mare, prin mișcare.

Salvestrolii sunt tot substanțe active, utile, din plante, produse când acestea sunt atacate de virusuri, bacterii ori ciuperci. Salvestrolul este sintetizat în locul unde a avut loc atacul.

„Consumăm aceste substanțe din legume, fructe, ierburi. Ne luăm aport din aceste substanțe, dar dacă plantele sunt stropite cu pesticide, nu le vor mai produce, pentru că nu ar mai avea sens”, spune Iuliana Vasilache, farmacist.

Este un argument să consumăm vegetale din producția ecologică, dar și fructe ori legume în parioada de coacere. În sezonul rece, avem măceșele.

Plantele sunt mult mai susceptibile de a fi atacate de patogeni în perioada coacerii și atunci produc salvestroli, dar noi culegem fructele necoapte, apoi le ținem în depozite și să le vindem la raft perfecte, iar am pierdut o perioadă plină de salvestroli”, conchide farmacistul, potrivit stirileprotv.ro.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

2 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

3 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

3 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

4 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

4 ore ago

Citeste si: