Din cuprinsul articolului
Importanța alimentației pentru sănătatea mintală. Dieta mediteraneană, potrivit celei mai recente cercetări, publicate în revista BMC Medicine, poate reduce riscul de demență cu 15%.
O dietă bazată pe nuci, fructe de mare, cereale integrale și legume ar putea reduce riscul de demență cu aproape un sfert, potrivit unei cercetări promițătoare care ar putea deschide calea pentru noi tratamente preventive.
Dieta mediteraneană, „efect protector” pentru sănătatea mintală
Organizatia Mondiala a Sanatatii descrie sanatatea mintala astfel: „O stare de bine în care fiecare persoana își realizeaza propriul potential, poate face fata tensiunilor normale ale vietii, poate lucra cu folos și productiv și este capabila să contribuie la rândul ei la dezvoltarea comunității din care face parte“.
Potrivit cercetărilor, consumul multor alimente vegetale ar putea avea un „efect protector” împotriva demenței, indiferent de riscul genetic al unei persoane, ceea ce, potrivit cercetătorilor, ar putea sta la baza viitoarelor strategii de sănătate publică dacă cercetările ulterioare le vor confirma concluziile.
Janice Ranson, co-autor al studiului și cercetător la Universitatea din Exeter, a declarat:
„Constatările acestui studiu de mare amploare bazat pe populație evidențiază beneficiile pe termen lung pentru sănătatea creierului dacă se consumă alimente dintr-o dietă mediteraneană, care este bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase”.
Rezultatul studiului este incredibil. Janice Ranson, co-autor al studiului, spune că stilul de viață este esențial pentru persoanele care doresc să facă alegeri alimentare sănătoase și să își reducă riscul de demență.
„Efectul protector al acestei diete împotriva demenței a fost evident, indiferent de riscul genetic al unei persoane și, prin urmare, este probabil ca aceasta să fie o alegere benefică a stilului de viață pentru persoanele care doresc să facă alegeri alimentare sănătoase și să își reducă riscul de demență”, spune el, potrivit Pro News.