Din cuprinsul articolului
Mituri despre diabet. Un diagnostic de diabet vă poate schimba viața. Deși este confuz pentru unii, mulți oameni par să nu aibă nicio idee despre următorul pas pe care trebuie să-l facă.
Există prea multe informații disponibile pe internet despre pașii de dietă și stilul de viață pe care trebuie să-i luați pentru a vă controla nivelul zahărului din sânge. Totuși, nu toate informațiile de pe internet sunt adevărate.
Există multe mituri și informații greșite care plutesc în jur, ceea ce te poate face să te simți deprimat și singur, deoarece probabil că vor exista prea multe restricții. Iată câteva mituri comune și faptele legate de diabet, așa cum sunt explicate de studii științifice.
Mituri despre diabet: Consumul prea mare de zahăr cauzează diabet
Cum stau lucrurile, cu adevărat? Deși zahărul pare a fi principalul motiv din spatele oricărei persoane care face diabet, conform experților în sănătate, numărul de calorii pe care l-ai consumat este responsabil pentru creșterea în greutate și, astfel, a perturbat metabolismul zahărului în organism.
În loc să vă concentrați pe o singură sursă de hrană, ar trebui să vă concentrați pe menținerea unei greutăți sănătoase și a unui stil de viață activ.
Persoanele cu diabet ar trebui să restricționeze consumul de fructe
În realitate, fructele sunt extrem de sănătoase și te ajută să te menții în formă. Chiar dacă fructele au un conținut mai mare de zaharuri naturale decât legumele, ele conțin mai puțin zahăr decât produsele de panificație precum prăjiturile, biscuiții și dulciurile.
Fructele sunt, de asemenea, pline cu o mulțime de nutrienți hrănitoare și fibre. Potrivit American Diabetes Association, multe tipuri de fructe sunt încărcate cu vitamine și minerale, precum și cu fibre, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Așa că mănâncă multe fructe de pădure, cireșe, piersici, caise, mere și portocale fără nicio teamă.
Mituri despre diabet: Nu poți bea alcool dacă ai diabet
Realitate: Chiar dacă alcoolul nu este considerat bun pentru nimeni, poți bea alcool chiar dacă ai diabet. Dar, potrivit experților în sănătate, trebuie să rămâneți în limitele recomandărilor de cel mult 14 unități într-o săptămână.
Dacă bei atât de mult, asigură-te că ai și câteva zile fără alcool în săptămână.
Evitați complet orezul
Indicele glicemic al orezului este mai mare decât al grâului, ceea ce înseamnă că crește nivelul zahărului din sânge mai repede. Așadar, se crede în mod obișnuit că orezul ar trebui evitat ca parte a meselor în timp ce gestionați diabetul.
Cu toate acestea, potrivit experților în sănătate, multe alimente au IG scăzut, dar nu sunt alimente preferate pentru pacienții cu diabet, cum ar fi chipsurile de cartofi. Nu este recomandabil să fie bogat în grăsimi și sărac în nutriție generală.
Mituri despre diabet: Urmați dieta Keto pentru diabet
O dietă Keto sau o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați este extrem de bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați. Dieta Keto arată efecte vizibile asupra pacienților diabetici prin reducerea greutății și îmbunătățirea rezistenței la insulină a organismului, dar până în prezent nu a fost dovedită datorită eficacității și durabilității sale pe termen lung.
Medicii cred că, în loc să reduceți complet carbohidrații, trebuie să vă concentrați pe un plan de dietă care este mai durabil și care îmbunătățește nivelul de glucoză din sânge.
Mituri despre diabet: Doar persoanele grase și obeze fac diabet
În realitate, o persoană supraponderală sau obeză va avea mai multe șanse de a contracta diabet, dar asta nu înseamnă că numai persoanele obeze pot suferi de această boală.
Medicii spun că mai mult decât procentul total de grăsime corporală, distribuția grăsimii între depozitele de grăsime viscerală și subcutanată este considerată un factor important pentru evaluarea riscului.
Scăderea zahărului din sânge nu este o problemă
Scăderea zahărului din sânge sau hipoglicemia este o preocupare foarte serioasă pentru persoanele cu diabet. Poate provoca confuzie, convulsii, pierderea cunoștinței și chiar moartea.
Prin urmare, este important să monitorizați în mod regulat nivelul zahărului din sânge și să luați măsurile adecvate pentru a preveni episoadele scăzute de zahăr din sânge.