Categories: Expertul zilei

Impactul nitraților asupra organismului. Medic: „Oxidează fierul din hemoglobină”

Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm mezeluri? Consumul frecvent poate genera decesul. Totuși, cercetătorii susțin că nu trebuie să renunţăm complet la consumul de mezeluri, ci să conştientizăm riscul la care ne expunem în momentul în care le includem în alimentaţia zilnică.

Dr. Radu Țincu: „Toată lumea mănâncă, dar nu trebuie să o facem zilnic”

Dr. Radu Țincu spune că „mezelurile fac un lucru rău în organism: oxidează fierul din hemoglobină și o parte din hemoglobină nu mai funcționează normal.

Nu trebuie să abuzăm

„Nu încurajez consumul de mezeluri. De ani de zile nu mănânc mezeluri. Nu spun că trebuie eliminate complet din alimentație, dar este bine să nu mâncăm în fiecare zi. Nu trebuie să abuzăm de ele pentru că au nitrați”, a spus Radu Țincu la podcastul lui Cătălin Măruță.

Nitrații fac un lucru prost în organism

„Nitrații fac un lucru prost în organism, dincolo de efectele toxice pe termen lung. Mezelurile fac un lucru rău: oxidează fierul din hemoglobină și o parte din hemoglobină nu mai funcționează normal. În timp, se poate ajunge la o modificare a capacității de transport a oxigenului”, a explicat medicul.

Medicul recomandă mezelurile italienești și vinul roșu

„Nu zic că nu am mai mâncat deloc. Putem merge la restaurant să mâncăm niște mezeluri italienești. Toată lumea mănâncă și bea un vin roșu, dar nu trebuie să o facem zilnic”, a conchis medicul toxicolog Radu Țincu.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră carnea procesată a fi „orice tip de carne care a fost tratată, fermentată, afumată sau supusă altor procese pentru a-i îmbunătăți aroma și conservarea’.

Prelucrarea cărnii prin adăugarea de condimente și fum poate provoca formarea de compuși chimici cancerigeni, incluzând compuși N-nitroză (NOC), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și amine aromatice heterociclice (HAA).

Un studiu publicat în 2017 de World Cancer Research Fund privind riscul de cancer colorectal a estimat că un consum ridicat de carne roșie procesată (50 de grame pe zi) crește riscul de apariție a acest neoplasm cu 16%.

Cum alegi mezelurile?

Aspectul nu reprezintă un criteriu foarte exact, pentru că majoritatea mezelurilor conțin arome, E-uri, apa și coloranți, astfel încât aspectul acestora induce percepția prospețimii. În aceste condiții, trebuie să luam produsele și să le observam cu atenție.

Dacă produsul este lipicios, nu este recomandat în niciun caz pentru consum. Putem să mirosim mezelurile și astfel ne dăm seama dacă sunt proaspete. Un miros înțepător, nespecific sau ciudat ar trebuie să reprezinte un semn de alarmă pentru oricine, scrie Opiniatimișoarei.ro.

Recent Posts

Anunțul momentului făcut de Ion Țiriac: se va construi CEL MAI MARE SPITAL de psihiatrie pediatrică din țară! Află cum poți contribui și tu!

Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…

12 minute ago

Se pregăteşte în laboratoare noul tratament miraculos pentru obezitate

Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…

33 de minute ago

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

42 de minute ago

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

53 de minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

o oră ago

Citeste si: