Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm mezeluri? Consumul frecvent poate genera decesul. Totuși, cercetătorii susțin că nu trebuie să renunţăm complet la consumul de mezeluri, ci să conştientizăm riscul la care ne expunem în momentul în care le includem în alimentaţia zilnică.
Dr. Radu Țincu spune că „mezelurile fac un lucru rău în organism: oxidează fierul din hemoglobină și o parte din hemoglobină nu mai funcționează normal.
„Nu încurajez consumul de mezeluri. De ani de zile nu mănânc mezeluri. Nu spun că trebuie eliminate complet din alimentație, dar este bine să nu mâncăm în fiecare zi. Nu trebuie să abuzăm de ele pentru că au nitrați”, a spus Radu Țincu la podcastul lui Cătălin Măruță.
„Nitrații fac un lucru prost în organism, dincolo de efectele toxice pe termen lung. Mezelurile fac un lucru rău: oxidează fierul din hemoglobină și o parte din hemoglobină nu mai funcționează normal. În timp, se poate ajunge la o modificare a capacității de transport a oxigenului”, a explicat medicul.
„Nu zic că nu am mai mâncat deloc. Putem merge la restaurant să mâncăm niște mezeluri italienești. Toată lumea mănâncă și bea un vin roșu, dar nu trebuie să o facem zilnic”, a conchis medicul toxicolog Radu Țincu.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră carnea procesată a fi „orice tip de carne care a fost tratată, fermentată, afumată sau supusă altor procese pentru a-i îmbunătăți aroma și conservarea’.
Prelucrarea cărnii prin adăugarea de condimente și fum poate provoca formarea de compuși chimici cancerigeni, incluzând compuși N-nitroză (NOC), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și amine aromatice heterociclice (HAA).
Un studiu publicat în 2017 de World Cancer Research Fund privind riscul de cancer colorectal a estimat că un consum ridicat de carne roșie procesată (50 de grame pe zi) crește riscul de apariție a acest neoplasm cu 16%.
Cum alegi mezelurile?
Aspectul nu reprezintă un criteriu foarte exact, pentru că majoritatea mezelurilor conțin arome, E-uri, apa și coloranți, astfel încât aspectul acestora induce percepția prospețimii. În aceste condiții, trebuie să luam produsele și să le observam cu atenție.
Dacă produsul este lipicios, nu este recomandat în niciun caz pentru consum. Putem să mirosim mezelurile și astfel ne dăm seama dacă sunt proaspete. Un miros înțepător, nespecific sau ciudat ar trebuie să reprezinte un semn de alarmă pentru oricine, scrie Opiniatimișoarei.ro.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…