Din cuprinsul articolului
Impactul crizei sanitare asupra pacienților: Bolnavii nu se mai pot trezi din ANESTEZIE
Criză acută în spitale. Operațiile sunt amânate. Cauza? Lipsește medicamentul care trezește pacienții din anestezie. Ce spun medicii?
Medicamentul Neostigmină, folosit și extrem de important în intervențiile chirurgicale, pentru că este aplicat la finalul operațiilor, pentru relaxarea musculară a pacienților, nu mai există în stocul unităților medicale.
Impactul crizei sanitare asupra pacienților
„La Spitalul Județean din Constanța, medicul șef de la ATI a trimis un document către toate secțiile prin care anunță faptul că toate operațiile programate și mă refer aici la operațiile pacienților care vin cu bilet de trimitere, vor fi amânate, asigurându-se doar urgențele din cauza lipsei acestui medicament.
Și la Timișoara, spre exemplu, joi la Spitalul Județean, operațiile programate au fost amânate și s-au asigurat doar urgențele, din cauza lipsei medicamentului Neostigmină”, a transmis corespondentul Antena 3 Andreea Borboros.
Cine este vinovat?
Alexandru Rafila, ministrul sănătății, susține că a vorbit cu producătorul acestui medicament, care dă vina pe o problemă în ceea ce privește fabricarea acestuia, însă dă asigurări că în, cel mai scurt timp, stocurile din spitale vor fi asigurate, potrivit Antena 3.
Până se va întâmpla însă acest lucru, medicii din spitalele din întreaga țară vor trebui să folosească un alt medicament care costă de 20 de ori mai mult sau să continue aceste operații în regim de urgență.
Producătorii medicamentului Miostin au comunicat redacției Doctorul Zilei că au informat autoritățile din domeniul sănătății, ANMDMR și Ministerul Sănătăți.
„Imediat ce am luat decizia opririi producției medicamentului din cauza unor neconformități în calitatea produsului finit, am informat autoritățile din domeniul sănătății, ANMDMR și Ministerul Sănătății, precum și profesioniștii din domeniul medical.
Am tratat cu toată seriozitatea problema legată de întreruperea temporară și am făcut toate demersurile pentru a urgenta reînceperea producției, în cele mai bune condiții de siguranță, pentru a asigura necesarul pacienților.
În acest sens, am finalizat producția a 51.000 cutii de Neostigmină care au ajuns în depozitele noastre la finalul săptămânii trecute. Am informat distribuitorii de disponibilitatea medicamentului și sperăm ca în cel mai scurt timp medicamentele să ajungă la spitalele care au nevoie. Conform estimărilor noastre, această cantitate acoperă necesarul pentru 90 de zile al
spitalelor”.