Sari la conținut

Imbăierea și îngrijirea corect a pielii bebelușului

Pielea bebelusului reprezinta un scut unic si esential care ofera celui mic protectie fata de factorii externi, ii regleaza temperatura interna si il ajuta sa exploreze lumea prin atingere. Datorita sensibilitatii crescute, multi nou-nascuti sunt predispusi, insa, la aparitia unor iritatii ale pielii in primele câteva luni de viata, dar care pot fi tratate cu usurinta atunci cand sunt depistate din timp, spune domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog.

In comparatie cu pielea adultului, pielea bebelusului este cu aproximativ 30% mai subtire, poate pierde umiditatea mai repede, este mai predispusa la dezvoltarea de iritatii, absoarbe apa intr-un ritm mai rapid si in acelasi timp o poate pierde mai repede. Prin urmare, pielea sa are nevoie de ingrijire speciala in primele luni de viata.

Spalarea

Imbaierea se afla probabil printre primele evenimente importante cu care se confrunta pielea bebelusului, astfel ca parintii trebuie sa acorde o importanta deosebita acestui ritual si sa asigure conditiile optime pentru desfasurarea lui. Spalarea trebuie facuta cu produse blande, cu pH neutru, adecvate pielii fragile si sensibile a acestuia, iar temperatura apei ar ar trebui sa fie mentinuta intre 36-38 grade Celsius, temperatura apropiata celei normale a corpului.

„Este recomandat ca acest ritual sa aiba loc o data la 2 zile, deoarece spalarea frecventa poate duce la uscarea pielii si inlaturarea unui strat protector de sebum si trigliceride. Ca urmare, pot aparea dermatite iritative manifestate prin roseata si disconfort. Ca si in cazul adultilor, trebuie evitate baile fierbinti, care vor duce la uscarea pielii si dermatite.Rutina de ingrijire a pielii nou-nascutului ar trebui sa includa zilnic curatarea cu un prosop umed a zonei din jurul gurii, a locurilor in care pielea se pliaza si regiunii din zona scutecului la final”, recomanda domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog.

Acneea infantila si dermatita seboreica

Surprinzator, pielea bebelusilor poate produce mult sebum (amestec de ulei, trigliceride si celule moarte ale pielii), ca urmare a stimularii glandelor sebacee de hormonii androgeni (barbatesti) transmisi de la mama, caz in care se intampla frecvent sa isi faca aparitia acneea infantila si dermatita seboreica.

„Aceste afectiuni pot fi evitate daca parintii acorda atentie inlaturarii excesului de ulei de pe suprafata pielii fetei si scalpului in mod frecvent cu sapunuri blande si sapunuri fara “sapun”. Daca se observa aparitia unor coji galbene si aderente la nivelul scalpului sau la nivelul fetei, in spatele urechilor, acestea pot fi indepartate cu blandete folosind ulei de masline sau ulei special pentru bebelusi. Trebuie evitata folosirea de emoliente grase in aceste situatii”, spune specialistul dermatolog.

Transpiratia excesiva

Unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la dermatolog a parintilor cu bebelusi este sudamina sau miliaria, o suferinta a glandelor sudoripare care sunt blocate atunci cand bebelusul transpira excesiv ca urmare a temperaturii ambientale crescute sau a hainelor groase, neadecvate.

„Aceasta afectiune se manifesta prin aparitia unor “blande” sau vezicule cat un ac de gamalie pe zonele acoperite, frecvent in zona pliurilor cutanate. Problema este usor de rezolvat prin mentinerea unei temperaturi de confort in jur de 18-20 grade Celsius in camera bebelusului pe timpul noptii si purtarea de haine subtiri si comode”, recomanda domnul doctor Laurentiu Vladau.

Dermatita de scutec

Dermatita de scutec este o alta afectiune frecvent intalnita la bebelusi, fiind cauzata de iritatia rezultata in urma transpiratiei, frecarii si actiunii erozive a urinei si materiilor fecale asupra pielii. Pentru a evita aceasta neplacere, scutecul trebuie schimbat frecvent, chiar si in timpul noptii, pentru a mentine un mediu cat mai uscat. In acest sens, o crema bariera poate fi foarte utila pentru a intari nivelul de protectie al pielii.

Pielea uscata

In cazul in care bebelusul are tendinta sa dezvolte piele uscata si dermatite, poate fi util ca parintii sa asigure gradul de umiditate optim de 50-60% in camera bebelusului, deoarece modificarile de umiditate in orice directie pot duce la uscarea pielii si aparitia de eczeme.

„In cazul in care mediul este prea uscat, un vas cu apa in interiorul camerei poate regla umiditatea, iar in cazul opus, este indicata folosirea unui dezumidificator. Nivelul de duritate al apei este un alt factor care poate influenta functia de bariera a pielii, iar dispozitivele pentru dedurizare pot fi utile atunci cand exista probleme cu pielea micutilor”, recomanda domnul doctor Laurentiu Vladau.

In timpul iernii, mai ales cand bebelusul este de o varsta foarte frageda, pot fi aplicate emoliente mai grase, in special pe zonele expuse, pentru a mentine un grad de protectie termica crescuta si evitarea uscarii pielii. Imbracamintea trebuie sa fie adecvata, fara a exagera insa cu straturile de haine, care pot duce la transpiratie excesiva si aparitia sudaminei mentionata anterior.

In timpul verii este recomandat sa se evite pe cat posibil expunerea pielii bebelusului la razele solare deoarece nivelul de protectie natural oferit de melanocitele din piele nu este unul inca complet dezvoltat. Parintii ar trebui sa se intereseze cu privire la cremele pentru fotoprotectie care pot fi folosite inca de la varste foarte fragede de cateva luni, iar expunerea la soare este necesar sa se realizeze progresiv, incepand cu cateva minute, si nu la ore de varf.

Infectiile bacteriene

O alta problema frecventa cu care se confrunta medicii dermatologi, parintii si micutii sunt foliculita, furunculoza si impetigo, toate fiind rezultatul unei infectii bacteriene, frecvent cu stafilococ auriu.

„Aceste probleme pot fi rezultatul transmiterii de la parintii sau frati purtatori sanatosi a microbului care induce aparitia de pustule, cruste galbene “ca mierea” la nivelul pielii micutilor. Pentru a preveni aparitia lor trebuie evitata folosirea comuna a prosoapelor si lenjeriei, fiind recomandata spalarea sistematica a cuvei inainte de baia bebelusului atunci cand aceasta este folosita la comun”, spune specialistul dermatolog.

Asadar, pielea bebelusilor este usor diferita de pielea adultilor, astfel ca proaspetii parinti ar trebui sa cunoasca cateva principii de ingrijire a pielii normale a micutilor. Cu atentie, dedicare si beneficiind de sprijinul medicului dermatolog, parintiilor pot asigura nou-nascutului un prim an de viata fericit, ferit de aparitia unor probleme de ordin dermatologic.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel