Din cuprinsul articolului
Imaginile dezolării într-un centru de îngrijire din România! Pacienți ținuți într-o mizerie de nedescris, paturi fără saltele, mâncare stricată.
Pacienți care stau în camere murdare, paturi fără saltele, var scorojit, mâncare stricată ținută lângă cea proaspătă, iată ce au descoperit inspectorii de la Consiliul de Monitorizare, când au vizitat Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică din Suceava.
Impactul emoțional a fost imens chiar asupra inspectorilor de la Consiliul de Monitorizare. Aceștia au descoperit că, în ciuda faptului că organigrama prevede un medic psihiatru, centrul nu beneficiază de serviciul niciunui psihiatru. De asemenea, acesta ar trebui să aibă un medic stomatolog care să le trateze dinții. În schimb, beneficiarii primesc antibiotic sau dinții le sunt extrași în cazul în care nu răspund la tratament.
Centrul de la Sasca Mică a fost înfiinţat în 1973, ca Spital de Bolnavi Cronici, are o capacitate de 390 locuri, iar de beneficiarii, cu vârste între 18 și 85 de ani, au grijă aproape 200 de angajați.
„Cu toate că imaginile pe care le vedeți sunt din cel mai mare centru din România, un centru care se află în județul Suceava, vreau să vă spun că, până acum, suntem primii din cadrului Consiliului de Monitorizare care am reușit să ajungem acolo.
Am descoperit lucruri de neimaginat. Condițiile de viață ale acestor beneficiari sunt condiții inumane, am găsit oameni chinuiți. Am găsit condiții administrative precare, am găsit un personal foarte slab calificat, niște oameni care nu ne-au mărturisit cum s-a putut ajunge în această situație, iar problema este că noi am reușit să scoatem la iveală aceste lucruri fără un sprijin din partea lor. Bineînțeles că toată lumea acolo le vede bune și frumoase”, a povestit Emanuel-Gabriel Botnariu, președintele Consiliul de Monitorizare, la Antena 3.
Ceea ce au găsit inspectorii de la Consiliul de Monitorizare în acest Centru este de nedescris:
„Imaginea e dezolantă când intri, curtea e cu spațiu verde, dar în paragină. Înainte au avut grajduri, ferme, dar au rămas acolo. Acum sunt depozite de gunoaie, saltele rupte, îmbibate cu urină, fecale. Beneficiarii se plimbă printre ele, își fac nevoile în curte.
Saltelele, când am ajuns eu în centru, erau ude și lipsă. Foarte multe saltele lipsa de pe pat, mi-au motivat că sunt afară scoase la uscat pe gard, am și filmat saltelele. Oricum nu ieșeau la număr, oricum nu erau. Pe pat erau cartoane”, a declarat Monica Dumitrescu, inspector de monitorizare, porivit Digi24.
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…