Sari la conținut

Medic austriac: ”Nasul este bariera care împiedică virusurile să ajungă în plămâni.” Iată cum să îl igienizați corect

Riscul de reacție alergică

Igiena nasului. Sezonul rece se apropie, iar lupta împotriva temperaturilor din ce în ce mai scăzute trebuie tratată cu seriozitate. Pe lângă acestea, mai avem de înfruntat umezeala, vântul și oscilațiile bruște de temperatură cauzate de trecerea din spații închise și încălzite, la frigul de afară. Ca să nu fim atinși de nicio gripă, trebuie să fi m atenți la câteva aspecte

Pe lângă precauție, în sezonul rece avem nevoie și de aliați de încredere. Conf. univ dr. Harry Grossmann, un nume recunoscut la nivel mondial, a vorbit în exclusivitate pentru „Doctorul Zilei” despre care sunt cele mai bune metode de protecție împotriva virușurilor, acum când sezonul rece ne bate la ușă. În Germania, dr. Grossmann este colaborator al Spitalului St. Vinzenz din Hanau și director al Institutului de Psihoterapie şi Hipnoză Clinică. De asemenea, legătura medicului german cu țara noastră este una la fel de puternică. El conduce Sterimar România și este profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Cum faci igiena nasului

– Doctorul Zilei:Se știe că cele mai multe infecții respiratorii încep în cavitatea nazală. Ce putem face pentru a minimaliza riscul infecțiilor?

– Dr. Harry Grossmann: Aveți dreptate, mai mult de 90% din infecțiile tipice ale sezonului rece se transmit pe cale aeriană. Ajunge să tușească cineva într-un spațiu închis în care sunt mai multe persoane și deja virușii s-au răspândit cu „viteza luminii” spre celelalte persoane din încăperea respectivă. Cavitatea nazală este bariera primară și cea mai importantă prin care acești agenți patogeni sunt atacați și eliminați, dar și împiedicați să ajungă la plămâni. O cavitate nazală curată și bine pregătită pentru „razboi” cu virușii sau alți agenți patogeni este cel mai bun mijloc de apărare.

Specilistul german spune, de asemenea, că pentru lavajul și igiena zilnică, dar și pentru a păstra cavitatea nazală sănătoasă putem folosi apa de mare îmbogățită cu oligoelemente cum ar fi cuprul sau manganul care se găsesc în mod normal în cantităti foarte mici în corpul uman și stimulează sistemele de autoapărare ale organismului.

– Doctorul Zilei: Cât de necesară este o igiena corectă zilnică a cavității nazale? În ce constă aceasta?

– Dr. Harry Grossmann: În afara măștii chirugicale, ar fi bine să ținem „poarta” spre organismul nostru închisă cât se poate de bine, ne ajută mucoasa nazală foarte bine la acest capitol, pentru că pe ea se găsesc niște „micro fire sau gratii”, sau în termeni medicali „cili”, care nu doar împiedică intrarea agenților patogeni, ci îi împing și în afară. Acești „cili pot funcționa doar în mediu curat și îngrijiți permanent cu substanțe benefice protectoare.

Culoarea mucusului și starea noastră de sănătate

– Doctorul Zilei: Se știe că nasul secretă mucus, dar nu întotdeauna acesta ne indică o problemă medicală. Cum știm când să consultăm medicul?

– Dr. Harry Grossmann: Mucusul servește la menținerea umiditătii normale a nasului și la „prinderea” ca într-o capcană a alergenilor, germenilor și particulelor de praf, înainte ca aceștia să ajungă în plămani provocând mai multe pagube. Mucusul este alcătuit din apă, proteine, săruri și anticorpi, iar culoarea lui ne poate dezvălui multe despre sănătatea noastră, dar și a copilului nostru. Un mucus limpede înseamnă că totul e în ordine, în timp ce unul galben înseamnă că organismul se luptă cu o răceală. Un mucus verde este semn că sistemul imunitar se luptă cu o infecție bacteriană.

Igiena nasului, extrem de importantă

În continuare, dr. Grossmann a explicat care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii atunci când scad temperaturile, dar și principalele remedii naturiste la care pot apela aceștia.

Aerisirea insuficientă a încăperilor care duce la acumularea și creșterea numărului de viruși este o altă greșeală frecventă (orice cameră trebuie aerisita cel puțin de 3 ori pe zi și cel puțin 10 minute). Pentru copii și sugari cea mai importantă măsură de protecție este asigurarea unui aer suficient de umed.

Existența unui aer nepotrivit în camera copilului favorizează uscarea mucoasei nazale și intrarea virușilor pe cale respiratorie. Recomand tuturor mămicilor să pună un prosop ud cu apa sărată pe calorifere sau undeva în cameră pe timp de zi și de noapte. Am observat prin această măsură o scădere importantă a infecțiilor la copiii și sugarii tratați de mine.

Igiena nasului. Picături nazale versus apa de mare naturală

Multe medicamente care sunt folosite pentru rinită indiferent de ce fel este ea sunt pe baza unor substanțe active care produc vasoconstrictia mucoasei nazale și prin aceasta elimină secreția nazală, ceea ce ne dă senzația de ușurare, dar această secreție a mucoasei nazale are o funcție importantă și anume ea leagă agenții patogeni carei ulterior pot fi eliminați, în afară de asta multe dintre medicamente clasice pentru rinită au pericol de dependența dacă sunt folosite timp îndelungat.

„După părerea mea „spălarea“ și îngrijirea mucosei nazale zilnice este cel mai important lucru care îl putem face pentru a ne proteja și ajuta. Este important de menționat că apa de mare îmbogățită cu săruri de cupru cum se găsește în concentrație ridicată în orice mare curatăși nepoluată s-a dovedit, conform multelor studii clinice, a fi cea mai benefică pentru menținerea funcției de protecție a mucoasei nazale în timpul sezonului rece”, spune Dr. Harry Grossmann.

Cele mai bune trucuri împotriva virusurilor

„Măsurile de igienă reprezintă cea mai bună protecție împotriva virusurilor. În afară de alimentația bogată în vitamine și minerale prin consumarea de fructe și legume care se găsesc și pe timp de iarnă, cel puțin 2 litri de lichide pe zi, minimum 20 minute afară la aer curat, putem să ne protejăm evitând cât se poate frecventarea de spații aglomerate. Bineînțeles că respectarea măsurilor de igienă este extrem de importantă.

De exemplu, un bolnav de gripă care deschide ușa lasă pe clanță mii de viruși gripali care abia așteaptă să sară pe noi dacă atingem clanța. Chiar și atunci când dăm mâna cu un bolnav de gripă deja avem toate șansele să ne îmbolnă- vim în următoarele 24 de ore. Acești viruși care se simt foarte bine pe mâinile noastre intră pe cale bucală sau nazală foarte comod, practic pe „usile deschise” în căile respiratorii unde începe procesul de înmulțire și răspândire. Dacă sistemul imunitar este slăbit, măsurile de mai sus sunt și mai importante”, explică dr Harry Grossmann.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel