Sari la conținut

Ibuprofenul poate duce la perforarea stomacului. CE ALTE EFECTE NEAȘTEPTATE poate avea medicamentul

Unul dintre medicamentele cele mai folosite din România, cele care conțin ibuprofen, pot cauza reacții adverse neașteptate. Un efect secundar rar, dar foarte grav al Ibuprofenului este apariţia Sindromului Stevens Johnson care i-a fost aproape fatal unui băieţel de 11 ani, din Marea Britanie. Calvin Lock a ajuns într-o stare critică la spital cu arsuri pe piele şi nemaiputând să respire, la câteva zile de când a început tratamentul cu Ibuprofen. Medicii au fost nevoiţi să-i înlăture 65% din suprafaţa pielii, iar părul şi unghiile i-au căzut, de asemenea, fiind nevoie de două operaţii şi o lună de spitalizare pentru ca băieţelul să se însănătoşească.

Însă, cele mai întâlnite reacţii adverse ale Ibuprofenului sunt cele digestive care pot consta atât în apariţia disconfortului abdominal cât şi a tulburărilor gastro-intestinale grave, însă pot apărea şi alergii rare care pot pune viaţa în pericol.

Ibuprofenul este un derivat al al acidului fenilacetic care acţionează ca antiinflamator, analgezic şi antipiretic şi care se găseşte în componenţa multor analgezice ca: Nurofen, Ibalgin, Modafen, Paduden, Saridon şi altele. Deşi este disponibil fără recomadarea medicului, Ibuprofenul poate avea efecte adverse destul ce grave. Printre cele mai comune se numără problemele digestive, de aceea medicii recomandă ca medicamentul să fie pe cât posibil evitat de către bolnavii de ulcer sau gastrită. ,,Poate avea reacţii adverse digestive, producând disconfort gastric sau poate să agraveze ulcerul, de aceea este bine să se administreze pe stomacul plin împreună cu un antiulceros şi să fie evitat de bolnavii care prezintă ulcer sau gastrită. În cazuri mai grave, poate duce la perforaţie gastrică sau hemoragie digestivă superioară’’ ne-a explicat profesorul Fulga.

Medicamentele care se găsesc pe piaţă şi au în componenţă Ibuprofen sunt următoarele:  Advil, Adagin, Biofen, Bofen, Brufen, Efisen,Faspic, Ibalgin, Ibufen, Ibuprom, Ibutard, Larofen, Macofen, Mig Pediatric, Modafen, Nurofen, Paduden, Rapifen şi Saridon.

Conform datelor companiei de cercetari si analize de piata Cegedim Romania, segmentul reprezentat de ibuprofen (substanta activa contra durerilor si inflamatiilor – n. red.) a asigurat in perioada septembrie 2009 – august 2010 cea mai importanta crestere (+25% in valoare).

Concret, in perioada ianuarie-martie 2012, s-au vandut 2,9 milioane de cutii de Algocalmin, medicament care este produs de Zentiva, parte a grupului francez Sanofi, liderul pietei farmaceutice din Romania.

Pe locul al doilea, cu 2,6 mil. de cutii, se afla Nurofen (dureri, raceala, gripa), produs de Reckitt Benckiser, urmat de Aspenter (fabricat de Terapia Ranbaxy), care s-a vandut in perioada analizata in 2 mil. de unitati.

Pozitiile urmatoare sunt ocupate, in ordine, de Parasinus (1,9 mil. cutii), Paracetamol (1,8 mil. cutii), Antinevralgic P (1,2 mil. cutii), Amoxicilina Antibiotice (1,2 mil. cutii),

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel