Acest medicament popular pentru durere, administrat de toți românii, devine  riscant de luat pe măsură ce îmbătrânești. Provoacă insuficiență renală

Nu este niciun secret că organismul tău se schimbă pe măsură ce îmbătrânești. Ai putea vedea riduri pe piele sau ai putea observa că părul tău devine treptat gri. Organele tale încep, de asemenea, să îmbătrânească. Un sistem digestiv și circulator mai lent ar putea afecta modul în care corpul dumneavoastră absoarbe medicamentele. Rinichii dumneavoastră devin mai puțin eficienți în filtrarea deșeurilor din organism, astfel încât unele medicamente s-ar putea acumula încet. Ficatul dumneavoastră slăbește, de asemenea, pe măsură ce îmbătrâniți, ceea ce înseamnă că ar putea avea probleme în descompunerea medicamentelor.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, mai mult de o treime dintre persoanele de peste 60 de ani din Statele Unite iau cinci sau mai multe medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru a trata afecțiuni precum colesterolul ridicat, diabetul de tip 2 și tensiunea arterială ridicată.

Pe măsură ce luați mai multe medicamente pe măsură ce îmbătrâniți, riscați, de asemenea, să aveți efecte secundare. Acest lucru este deosebit de important dacă luați medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi ibuprofenul pentru dureri ocazionale.

Ibuprofenul și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot interacționa cu unele dintre medicamentele pe care le luați în prezent, mai ales dacă le luați în fiecare zi.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum afectează ibuprofenul adulții în vârstă

Un articol din 2015 din Therapeutics and Clinical Risk Management a analizat mai atent modul în care ibuprofenul ar putea afecta adulții în vârstă care iau alte medicamente.

Ibuprofenul pe bază de prescripție medicală poate face ca blocantele receptorilor de angiotensină (BRA) sau inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) să fie mai puțin eficiente în tratarea hipertensiunii arteriale.

Unele persoane care iau fosinopril sau hidroclorotiazidă pentru hipertensiune arterială ar putea dezvolta insuficiență renală dacă iau doze mari de ibuprofen, se arată în aricolul publicat de Health Digest.

Persoanele care iau aspirină pentru inimă ar trebui să evite utilizarea pe termen lung a ibuprofenului, pentru ca acesta să nu interfereze cu beneficiile anticoagulante ale aspirinei.

Utilizarea pe termen lung a AINS, cum ar fi ibuprofenul, poate crește riscul de sângerare gastrointestinală, insuficiență renală și probleme cardiovasculare, potrivit unui articol din 2010 din The Annals of Long-Term Care.

AINS cresc riscul de ulcer peptic fatal, în special dacă sunt luate împreună cu corticosteroizi și warfarină.

Adulții în vârstă prezintă un risc mai mare de insuficiență renală, iar acest risc se dublează dacă luați AINS pentru o perioadă îndelungată.

Utilizarea cronică a AINS poate crește, de asemenea, riscul de atac de cord, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral.

Consemnați-vă efectele secundare

Când medicul dumneavoastră vă prescrie un medicament nou, întrebați medicul sau farmacistul despre orice efecte secundare.

Administrația pentru Alimente și Medicamente sugerează să țineți evidența oricăror modificări ale corpului sau ale minții dumneavoastră pe măsură ce organismul dumneavoastră se adaptează și să îi spuneți medicului dumneavoastră dacă acestea devin problematice.

Medicul dumneavoastră ar trebui să fie, de asemenea, la curent cu alte medicamente pe care le-ați putea lua și care sunt prescrise de alți profesioniști din domeniul medical. Aceasta include orice medicamente OTC, cum ar fi ibuprofenul, vitaminele, medicamentele pentru răceală sau picăturile pentru ochi. Este o idee bună să păstrați cu dumneavoastră o listă cu toate aceste medicamente.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

12 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

32 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

53 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: