În România, tot mai multe persoane se confruntă cu probleme de sănătate provocate sau favorizate de alimentația nesănătoasă. Bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitatea, tulburările funcționale digestive, osteoporoza, anemia sunt doar câteva din afecțiunile care sunt asociate și cu alimentația excesivă sau carențată. În fața acestei situații alarmante, medicii recomandă populației adoptarea unui stil de viață sănătos, cu activitate fizică zilnică și cu o dietă echilibrată care să cuprindă legume, fructe, lactate și alimente ce conțin grăsimi nesaturate, evitând orice exces caloric.
Un aliment care, conform specialiștilor, contribuie la buna funcționare a organismului este iaurtul. Beneficiile iaurtului se datorează conținutului de nutrienți importanți pentru sănătate, precum proteinele complete, calciul, potasiul, fosforul, zincul, bacteriile lactice vii și vitaminele.
Prezentă în cadrul Conferinței Sănătate prin Alimentație, șef lucr.dr. Cornelia Bala de la UMF Cluj a subliniat motivele pentru care iaurtul este considerat un aliment esențial pentru o viață sănătoasă: ”Laptele și iaurtul se plasează pe locul doi în ierarhia alimentelor dense în nutrienți benefici pentru sănătate, după fructe și legume. Consumul de iaurt îmbunătățește aspecte importante de sănătate și contribuie la asigurarea unei alimentații echilibrate, în toate etapele vieții. Pentru toate acestea, iaurtul este un aliment esențial, ce trebuie consumat în fiecare zi și la orice vârstă”.
În primul rând, iaurtul reprezintă un aliat important în menținerea densității osoase. Conform unor studii, în România se înregistrează un aport insuficient de calciu, față de doza zilnică recomandată de 800mg/zi, fapt ce determină prevalența crescută a osteoporozei și fracturilor osteoporotice. Astfel, pentru a compensa deficitul de calciu, specialiștii nutriționiști recomandă un pahar de iaurt zilnic. Mai mult, consumul zilnic de iaurt, combinat cu exercițiul fizic zilnic și o alimentație echilibrată ajută la menținerea unei bune densități osoase de-a lungul vieții.
Una dintre marile probleme de sănătate ale lumii contemporane este obezitatea. Iaurtul poate fi asociat și cu pierderea în greutate, mai ales în zona abdomenului, locul unde se acumulează cea mai mare parte din țesutul adipos. De aceea, specialiștii recomandă consumul de lactate degresate sau cu puțină grăsime, ca parte a unei diete controlate din punct de vedere caloric. Iaurturile cu un conținut redus de grăsimi sau fără grăsimi permit integrarea acestora în dieta adaptată nevoilor nutriționale la orice vârstă și în orice patologie, cu excepția alergiilor la proteinele din lapte.
Consumul zilnic de lactate este benefic și pentru echilibrul florei intestinale, care, la rândul ei, asigură buna funcționare a sistemului digestiv.
De asemenea, consumul zilnic de iaurt înseamnă îmbunătățirea digestiei lactozei, în cazul persoanelor cu toleranță redusă la lactoză, reducerea generării de substanțe cu potențial toxic în procesul de digestie, îmbunătățirea tranzitului intestinal, reducerea incidenței, duratei și severității episoadelor de diaree, inclusiv după tratamente cu antiobiotice, și nu în ultimul rând iaurtul este un adjuvant în tratarea unor afecțiuni precum bolile inflamatorii intestinale sau sindromul de colon iritabil.