Categories: Stil de viaţă

Iată cum vă protejați de cancerul adus de soare. De ce sunt mai bune cremele minerale pentru a vă proteja de soare

Dacă aveți păr blond sau roșcat, ochi verzi sau albastri și vă ardeți ușor la soare fără să vă bronzați aproape deloc aveți un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele

Elena Oceanu

Deși utilizarea regulată a cremelor protectoare a diminuat incidența cancerului de piele, cel mai bun mod de prevenire a melanomului este limitarea expunerii la soare sau la surse artificiale de UV (solar). „În ultimul timp, a crescut îngrijorător numărul cazurilor de cancer de piele, respectiv melanom care se face vinovat de 80% din decesele cauzate de cancerul cutanat”, atenționează medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar din București. Vestea bună e că țara noastră se află printre țările cu incidență scăzută a melanomului malign, însă o treime din cei diagnosticați mor anul pentru că românii nu au acces la tratamente de ultimă generație în caz de îmbolnăvire.
Sunteți mai expuși riscului de a face cancer cutanat cei care au păr blond sau roșcat, care au istoric familial de cancer de piele, dar și cei care se ard ușor la soare fără să se bronzeze sau au multe alunițe.

Căutați creme minerale!

Folosirea cremelor protec­toare se impune nu doar când ne expunem la soare, ci și atunci când petrecem mult timp în aer liber. Există două tipuri de creme: cele chimice (pătrund prin piele și au un spectru mai îngust de absorbție al razelor solare) și cele minerale (sunt cele mai eficiente și conțin de obicei zinc și dioxid de titan, rămânând la suprafața pielii). „Din compoziția cremelor chimice evitați retinyl palmitate și oxybenzone. Oxybenzone se recomandă să nu se aplice la copiii mici sau pe suprafețe mari din cauza riscului de toxicitate”, atenționează dermatologul.

^ Cu alunițele la control o dată pe an

Nu uitați să vă autoexaminați constant întreaga suprafață a pielii. Mergeți o dată pe an pentru a vă fi examinate toate alunițele cu ajutorul dermatoscopului („stetoscopul” dermatologului). Cu ajutorul acestuia se vizualizează elemente din structura pielii care nu pot fi observate cu ochiul liber. Dacă există o leziune cu suspiciune de malignitate vi se va recomanda excizie chirurgicală a leziunii și examen histopatologic. Dacă se consideră necesar, veți fi chemat la control periodic, după 3-6 luni.  Dacă o aluniță s-a modificat recent ca dimensiune, formă sau culoare, dacă ați traumatizat o aluniță sau a sângerat, dacă observați leziuni noi pe piele, mergeți urgent la dermatolog.

Ce înseamnă SPF
SPF reprezintă factorul de protecție la acțiunea razelor UVB, iar numărul care însoțește SPF măsoară practic timpul necesar apariției arsurii solare dacă se folosește crema sau nu (ex: pentru SPF 15, va dura de 15 ori mai mult timp până la apariția arsurii decât dacă nu am aplica crema). În niciun caz nu vă protejați triplu dacă folositi SPF 50 față de SPF 15. În ceea ce privește blocarea razelor UVB, SPF15 absoarbe 94% din radiații, SPF 30 absoarbe 97% din radiații iar SPF 50 absoarbe 97% din radiații.
cum se aplică
Este foarte importantă aplicarea corectă a cremei de protecție: cu 20 de minute înainte de expunerea la soare și reînnoirea ei după 2-3 ore. Aplicând o cantitate mică pe o porțiune prea mare de corp scade nivelul de protecție.
Atenție la termenul de garanție!

Nu folosiți cremele de fotoprotecție mai mulți ani la rând, chiar dacă mai sunt în termen, mai ales dacă este vorba despre copii sau persoane cu piele sensibilă.

Reguli pentru alergici

Există creme speciale destinate persoanelor cu alergii și piele sensibilă sau rozacee, pentru cele care au hiperpigmentații, acnee. În primele zile de expunere la soare alegeți crema cu SPF 50, iar după câteva zile putem utiliza și SPF mai mic.

Soluție pentru cei mici

Pentru copii a apărut crema de fotoprotecție cu tentă colorată- albastră. E o metodă distractivă pentru copii și liniștitoare pentru părinți prin care ne asigurăm că am aplicat crema peste tot. Tenta colorată dispare rapid dar copilul va fi cu siguranță mai cooperant pe plajă!

Oana Clătici, dermatolog

Bronzul reprezintă expresia agresării pielii de către radiațiile ultraviolete în exces.”
Oana Clătici, dermatolog la Spitalul Universitar

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

2 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

3 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

3 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

4 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

4 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

4 ore ago

Citeste si: