Din cuprinsul articolului
Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci ouă în fiecare zi
Există unele alimente despre care nu există nicio îndoială dacă sunt sănătoase dacă trebuie consumate în mod regulat – chiar în fiecare zi. Spune-i medicului tău că nu poți sta o zi fără varză sau fără un bol de fulgi de ovăz și probabil că te va felicita. Dar există alte alimente care sunt puțin mai confuze, cum ar fi tofu sau laptele de ovăz.
În mod similar, ouăle nu sunt atât de simple. În timp ce ouăle sunt cunoscute pentru abundența lor de nutrienți (inclusiv proteine), ele conțin și colesterol. Asta înseamnă că ouăle sunt unul dintre acele alimente pe care este mai bine să le savurați cu moderație și nu în fiecare zi.
În ceea ce privește dacă ouăle sunt sau nu un aliment sănătos, dieteticianul înregistrat Caroline Thomason, RD, CDCES, dă un da din toată inima.
„Ouăle sunt un aliment unic, deoarece conțin o varietate de substanțe nutritive care sunt benefice pentru sănătatea noastră”, spune ea.
O trecere în revistă a celor mai importante: proteine, grăsimi nesaturate, vitamina D (una dintre puținele surse alimentare ale acestui nutrient), fier, vitaminele B și colina (care susține creierul și sistemul nervos).
Thomason explică faptul că majoritatea proteinelor dintr-un ou se găsesc în albuș, în timp ce majoritatea vitaminelor și mineralelor se găsesc în gălbenușul de ou. Din acest motiv, este deosebit de benefic să mâncați întregul ou, nu doar albușul, pentru a obține cât mai mulți nutrienți atunci când le consumați.
Chiar dacă ouăle sunt pline de nutrienți, cu siguranță nu au tot ce are nevoie organismul. Acestea fiind spuse, dieteticianul înregistrat Maryann Walsh, RD, spune că majoritatea oamenilor pot mânca ouă de numeroase ori pe săptămână (chiar în fiecare zi) și pot profita de beneficiile lor fără niciun dezavantaj. De fapt, dacă mâncați ouă în fiecare zi, vă puteți aștepta să experimentați câteva schimbări pozitive.
1. Vei avea mai multă energie
Dacă obișnuiești să sari peste micul dejun și faci trecerea la a începe fiecare zi cu o farfurie de ouă, ambii dieteticieni spun că te poți aștepta să te simți mai energic pe parcursul dimineții.
„Combinația de proteine și grăsimi din ouă poate ajuta la stăvilirea foamei cu energie durabilă, ceea ce te poate pregăti să ai mai multă energie în comparație cu o dimineață în care sari peste micul dejun”, explică Walsh. Dacă vă găsiți că vă luptați cu adevărat pentru a vă energiza diminețile, consumul a două ouă dimineața, în loc să săriți peste micul dejun, ar putea fi un schimbător de joc.
2. Îți va fi mai ușor să te concentrezi
Nutrienții din ouă susțin sănătatea creierului, inclusiv cogniția. Colina din ouă este deosebit de demnă de luat în seamă, deoarece reduce inflamația din creier și susține comunicarea celulelor cerebrale și memoria. Thomason subliniază, de asemenea, că proteinele și grăsimile nesaturate din ouă sunt sățioase și ajută la reglarea apetitului – și faptul că nu te simți flămând cu siguranță te ajută să te concentrezi mai ușor.
3. Este posibil să simțiți o îmbunătățire a stării de spirit
Dacă începi să mănânci ouă în fiecare zi, s-ar putea să observi o îmbunătățire a dispoziției tale; există o legătură directă între nutrienții din ouă și o mai bună sănătate mentală.
„Creierul este format în proporție de 60% din grăsimi și am văzut prin cercetări că există o legătură între aportul de omega-3, precum cel găsit în ouă, cu îmbunătățiri ale sănătății mentale”, spune Walsh. Acesta este un contrast puternic cu alimentele bogate în zahăr, care sunt legate de a fi dăunătoare pentru sănătatea mintală.
4. Sănătatea inimii tale se va îmbunătăți
Ambii dieteticieni spun că este un mit că, deoarece ouăle conțin colesterol, sunt rele pentru sănătatea inimii.
„Cercetările sugerează că ouăle sunt incredibil de bogate în nutrienți și chiar și Asociația Americană a Inimii a revizuit numărul de gălbenușuri de ou pe care îl consideră sigur pentru o persoană să le mănânce într-o săptămână”, spune Thomason. „Noua recomandare afirmă că, chiar și pentru persoanele cu boli de inimă, cinci gălbenușuri de ou pe săptămână sunt sigure.”
Walsh spune că cei care au un istoric familial de colesterol ridicat ar putea dori să își limiteze consumul de gălbenușuri de ou (unde se găsește colesterolul din ouă).
Dar, după cum a subliniat Thomason conform ghidurilor AHA, chiar și cu un istoric familial de boli de inimă sau colesterol ridicat, este în continuare sigur să mănânci până la cinci gălbenușuri de ou pe săptămână.
Deși ouăle sunt un aliment sănătos, ambii dieteticieni atrag atenția că nu conțin carbohidrați sau fibre – doi nutrienți cheie care ar trebui incluși în fiecare masă. Din acest motiv, ele recomandă să vă completați masa prin asocierea ouălor cu alimente care au acești nutrienți, cum ar fi legume, fructe, pâine prăjită integrală sau fulgi de ovăz.
„Ouăle pot fi un vehicul grozav pentru a introduce mai multe legume în dieta ta. Câteva exemple sunt omletele, quiches și frittatas”, sugerează Walsh, potrivit parade.com.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…