Din cuprinsul articolului
Iată ce alimente ne protejează de razele nocive ale soarelui. Trebuie să ținem cont că razele soarelui ne pot face și mult rău, nu doar bine. Cum ne putem proteja:
Indiferent dacă mergem în vacanță la mare, la soare…, sau nu, trebuie să ținem cont de protecția împotriva razelor UV. În vreme ce cremele cu factor de protecție și hainele din fibre naturale ne protejează pielea, putem spori protecția și prin consumarea anumitor alimente.
Care este explicația? Ei bine, anumite plante produc antioxidanți și, dacă știm care sunt și le consumăm, avem asigurată protecția celulelor corpului și a pielii.
Prin consumul anumitor alimente, in special a celor care sunt viu colorate, se va reduce deteriorarea pielii cauzata de expunerea la razele soarelui de tip UVA si UVB.
De altfel, aportul alimentar este extrem de important în ceea ce privește protecția de razele nocive ale soarelui și lista este destul de vastă. Avem de unde alege, slavă Domnului!
Vinul roșu
Deși consumul de alcool nu este tocmai indicat în perioada caniculară, există totuși dovezi științifice potrivit cărora, vinul roșu ne protejează împotriva razelor UV.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, flavonoizii din vinul roșu ne protejează de raleze UV, prevenind chiar cancerul de piele.
Așadar, cu o seară înainte de a vă expune la soare, alegeți să beți un pahar de Cabernet Sauvignon, Merlot sau cupaj. Roșu să fie!
Strugurii
Dacă nu sunteți consumatori sau consumatoare de vinuri roșii, vestea bună este că și materia primă din care sunt făcute vinurile au aceleași proprietăți. Așadar, consumați cu încredere struguri.
Aceiași polifenoli din vinul roșu, responsabili pentru protecția împotriva razelor UV, ne vor ajuta fără probleme. Așadar, putem lua struguri ca gustare pe plajă.
Ardeii grași colorați
Ardeii viu colorați cu aspect atrăgător și gust dulce au culoarea aceea vie tocmai datorită unor pigmenți naturali, carotenoizi.
Acești antioxidanți se convertesc în vitamina A în corp și ajută astfel la protecția pielii prin oprirea distrugerii stratului subțire de lipide ce înconjoară celulele pielii.
Un studiu publicat în Photochemical and Photobiology arată că ardeii roșii conțin cea mai mare cantitate de beta-caroten, respectiv 42,891 micrograme la 100 de grame, notează platforma eatthis.com.
Studiul mai arată că, pentru protecția împotriva razelor solare, este nevoie de o cură de minimum zece săptămâni de beta-caroten. Așadar, ar trebui să consumăm ardeii cam din primăvară pentru a-și face efectul în timpul verii.
Ce să consumăm zilnic
Despre alimente care ne protejează de razele UV a scris și medicul Ana Maria Stoica, pe pagina sa de socializare. Potrivit medicului, este bine să consumăm:
Avocado
Morcovi
Ciocolată neagră
Legume crucifere (de exemplu, broccoli)
Fructe goji
Struguri
Legume cu frunze verzi
Portocale
Rodie
Rozmarin
Cartofi dulci
Ceai, mai ales ceaiul verde
Roșii
Pepene verde
„Beneficiile fotoprotectoare ale acestor alimente și ale altora bogate în carotenoide, polifenoli, vitamina C, vitamina E și substanțe nutritive suplimentare de protecție pot să nu fie suficiente pentru a înlocui complet barierele fizice, cum ar fi îmbrăcămintea sau un anumit tip de protecție solară topică.
Cu toate acestea, aceste substanțe nutritive oferă atât beneficii pentru piele dincolo de simpla protecție împotriva soarelui, cât și alte beneficii pentru sănătate.
Pentru a obține maximum de beneficii al unei diete fotoprotectoare, concentrați-vă pe consumul zilnic pe termen lung, ca parte a dietei obișnuite.
Chiar și când nu stăm la soare
S-ar putea să nu fie suficient să consumați aceste alimente doar în zilele în care veți sta la soare.
Ca întotdeauna, discutați cu medicul dumneavoastră despre situația dumneavoastră unică, riscul de leziuni UV și care sunt mai bune dintre aceste alimente pentru a le include în dietă în funcție de circumstanțele personale”, a explicat medicul pe pagina sa de socializare.
De asemenea, pe lângă toate acestea, trebuie să ținem cont și de hidratare, Începând cu primul pahar de apă băut dimineața, imediat după trezire și continuând apoi pe tot restul zilei cu un pahar mare de apă la fiecare oră.