Din cuprinsul articolului
Iarna va pune presiune români. Ce se întâmplă cu prețurile la gaze și curent? Potrivit datelor furnizate de Centrul European de Prognoză Meteo, Europa ar urma să se confrunte cu cea mai friguroasă iarnă de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina.
Creşterea preţurilor la energie
Fenomenul, spun specialiştii, va duce la creşterea preţurilor la energie, pe măsură ce continentul va recurge la rezervele sale de gaze într-un ritm mai rapid decât de obicei.
Pentru începutul lui 2025, meteorologii prognozează condiții climatice mai blânde pentru nordul și centrul Europei, valorile mici ale temperaturilor urmând să fie concentrate în principal în sudul continentului, în zone precum Italia și pe Peninsula Balcanică. Începând de acum și până în luna martie, temperaturile vor fi în mare parte sub nivelurile înregistrate în ultimii doi ani, potrivit RRA.
Rusia va opri livrarea de gaze prin Ucraina
Acest fapt va crește cererea de încălzire la cel mai ridicat nivel de la debutul războiului din Ucraina, sporind vulnerabilitatea Europei la perturbările provocate de vreme. În plus, de la 1 ianuarie, Rusia va opri livrarea de gaze prin Ucraina fix într-un moment în care, de regulă, temperaturile scad până la cele mai mici valori. Ca urmare, iarna friguroasă va pune și mai multă presiune pe prețurile și așa ridicate la gaze naturale și electricitate.
Creșteri explozive ale prețurilor energiei electrice în România
Prețurile energiei electrice din România continuă să atingă cote alarmante. Conform datelor furnizate de OPCOM, prețul spot pentru livrarea energiei electrice din data de 12 noiembrie a atins o valoare record de 1.335 lei/MWh, o creștere de 36% față de ziua precedentă.
Această scumpire abruptă a fost alimentată de scăderea temperaturilor și de producția insuficientă din surse fotovoltaice, determinată de condițiile meteorologice nefavorabile.
”Prețurile energiei electrice continuă să explodeze, atingând astăzi cel mai ridicat nivel din acest an. Conform datelor furnizate de OPCOM, prețul spot al energiei electrice pentru livrarea din data de 12 noiembrie a atins o medie uluitoare de 1.335 de lei/MWh. Această creștere alarmantă de 36% față de ziua precedentă vine pe fondul unei presiuni intense exercitate de scăderea temperaturilor și de producția redusă din surse fotovoltaice, influențată de vremea nefavorabilă”, arată Ro Energie.
Ora de vârf, prețuri imposibil de suportat
Situația devine și mai dificilă în orele de vârf din seară, când prețurile ating praguri insuportabile pentru mulți consumatori.
Spre exemplu, la ora 18.00, costul energiei a ajuns la 3.667 de lei/MWh, apropiindu-se periculos de recordul istoric de 3.885 de lei înregistrat pe 6 noiembrie.
”La orele de vârf din seară, prețurile au ajuns la cote insuportabile pentru mulți consumatori. Astfel, pentru ora 18:00, costul energiei electrice a urcat până la un incredibil 3.667 de lei/MWh, aproape de recordul de 3.885 de lei înregistrat pe 6 noiembrie. Această criză energetică, care pare să escaladeze de la o zi la alta, îi afectează în mod direct pe consumatori, deja împovărați de cheltuieli”, continuă Ro Energie.