Categories: Ştiri sănătate

Hrana viitorului. Super-alimente produse din resturi de cercetătorii români

Cercetătorii români au inventat așa numita hrana viitorul. Ei au explicat ce proprietăți au aceste super-alimente, dintre care unele au primit deja premii internaționale și sunt în curs de brevetare.

O echipă de cercetători a inventat alimente și ingrediente plecând de la principiul că într-un viitor nu foarte îndepărtat ar putea fi considerate produse de bază toate resturile de alimente pe care în prezent oamenii le aruncă.

Astfel, cercetătorii au inventat, printre altele, în laboratoarele Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați, o marmeladă de măceșe, în patru sortimente, în care variază concentrația și tipul de zahăr adăugat, inclusiv tipul fără zahăr sau cu înlocuitor.

De asemenea, specialiștii au produs un suc de măceșe cu pulpă, în amestec cu suc de mere, precum și un supliment alimentar, în care a fost inoculată o bacterie probiotică. Cercetătorii au inventat și un jeleu făcut din soiul autohton de struguri Băbească Neagră.

„Nu a fost resimțită absența zahărului, soiul de struguri fiind un soi destul de dulce. Și, de asemenea, structura jeleului a fost foarte apropiată de cea în care se adaugă zahăr”, a spus lectorul Oana Nistor de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați, pentru impact.ro. 

Ce proprietăți au alimentele inventate în Galați

Inginerul Daniela Serea de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor a explicat că deși sunt considerate deșeuri, ingredientele folosite de cercetători pentru inventarea unor alimente au proprietăți importante.

Mai exact, acestea conțin cantități importante de compuși biologic activi, cum ar fi antioxidanți, coloranți și compuși naturali de sinteză ce pot înlocui aditivii de sinteză eficientă. De exemplu, tot din struguri, dar din pielița rămasă după stoarcerea boabelor, au inventat un colorant natural pentru bere.

„Nu mai este foarte mult până în 2050, când populația globului va ajunge la 10,5 miliarde, și va fi nevoie de 70%, mai multă hrană”, a spus Nicoleta Stănciuc, profesor al Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați.

Conform cercetătorilor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, 55% dintre solurile planetei sunt erodate de la nivel moderat până la stadiul în care nu mai pot produce rod. Trei miliarde de oameni din întreaga lume nu își pot permite o dietă sănătoasă, iar 820 de milioane sunt subnutriți.

Recent Posts

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

11 minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

41 de minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

o oră ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

3 ore ago

Citeste si: