Cancerul hepatic este o tumoră malignă primară a ficatului si reprezintă în prezent a treia cauză de deces prin cancer în lume.
Cancerul hepatic afectează mai frecvent bărbaţii comparativ cu femeile (de aproximativ 2 ori mai mult) şi apare mai ales la persoanele trecute de 50 de ani. Deşi, acest tip de cancer are mai multe cauze printre care fumatul şi alimentaţia nesănătoasă, cercetătorii de la Universiatea din Hong Kong au descoperit că există un hormon masculin care creşte riscul dezvoltării bolii.
Este vorba despre androgen, un hormon produs de testicule, corticosuprarenale şi ovare care stimulează dezvoltarea şi funcţiile glandelor genitale masculine. Testosteronul este androgenul cel mai activ, prezent la un nivel de 20 de ori mai mare la bărbat decât la femeie.
Androgenii poate cauza o mutaţie a unei gene care se poate transforma în cancer. Mutaţia se numesşte Cycle-Related Kinase (CCRK) şi este controlată activitatea androgenilor. ,,Aceste descoperiri explică de ce cancerul hepatic este mai întâlnit la bărbaţi, spune dr. Mok Hing-Yiuas.
Cancerul hepatic este o afecţiune ce evoluează silenţios şi în ciuda faptului că initial simptomele sunt minime sau chiar complet absente, pe măsura ce procesul se extinde, pacientul poate deveni simptomatic, acuzând:
– durere şi sensibilitate la palpare, localizată în cadranul abdominal drept;
– Icter;
– Prurit generalizat;
– Edeme gambiere;
– Ascită;
– Modificarea circumferinţei abdomenului;
– Hemoragii digestive superioare (din varice esofagiene);
Există şi manifestări generale, care apar în majoritatea tipurilor de cancer: febră, astenie, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, oboseala generală şi scăderea libidoului.