Categories: Stil de viaţă

Hormonul care nu te lasă să slăbești. Cum poți rezolva problema

Daca in ciuda tuturor eforturilor pe care le depui pentru a slabi, nicio schimbare de regim alimentar sau niciun antrenament intens nu da roade, principalul responsabil pentru acest lucru ar putea fi hormonul leptina.

Acest hormon este secretat de celulele corpului si are principalul rol de a echilibra greutatea corporala si nivelul de energie al organismului. Leptina isi indeplineste functia in doua moduri: primul consta in reglarea apetitului alimentar prin transmiterea de semnale chimice catre creier, iar cel de-al doilea consta in stimularea tesuturilor de grasime sa arda energie.

Pe masura ce te ingrasi, corpul incepe sa elibereze tot mai multa leptina in sange pentru a restabili echilibrul prin stimularea tesuturilor grase sa arda excesul de grasime. In schimb, de multe ori, hormonul ajunge sa devina inactiv. Tot mai multe persoane supraponderale dezvolta astazi rezistenta la leptina.

Cauze ale rezistentei la leptina

Atunci cand nivelurile de leptina se mentin ridicate pe perioade indelungate, corpul isi pierde sensibilitatea la leptina. In acest caz, creierul incepe sa ignore semnalele leptinei, care ii indica faptul ca organismul e satul.

Creierul nu se mai supune nici semnalelor de a accelera metabolismul. Aceasta tulburare impiedica procesul de slabire si deregleaza rata metabolica. In plus, persoanele cu rezistenta la leptina sunt predispuse la boli cronice cauzate de excesul de grasime abdominala si de inflamatie.

Rezistenta la leptina poate aparea inclusiv ca urmare a dietelor agresive. Multi oameni fac greseala de a apela la diete drastice si la infometare pentru a da jos kilogramele in plus intr-un timp foarte scurt. Aceasta practica este foarte nesanatoasa, intrucat nu face altceva decat sa incurajeze leptina sa ii indice creierului ca are nevoie de mai multa hrana.

Dietele cu rezultate „peste noapte” trebuie evitate cu orice pret, deoarece nu sunt nici atat de eficiente pe cat se crede, si nici nu sunt sanatoase pentru organism. Atat pe termen scurt cat si pe termen lung, aceste regimuri ajung sa faca mai mult rau decat bine.

Consumul regulat de alimente procesate este al treilea motiv pentru dezvoltarea de rezistenta la leptina. Printre alimentele nocive pe care trebuie sa le eviti se numara: carbohidratii rafinati, alimentele bogate in zahar si sirop de fructoza de porumb, respectiv alimentele bogate in grasimi.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: