Din cuprinsul articolului
9. Melatonina
Melatonina este un hormon secretat de glanda pineală. Acesta reglează ritmul circadian, adică ritmul somnului și al trezirii. Nivelul de melatonină din organism tinde să crească de seara până târziu în noapte și să scadă dimineața devreme .
Calitatea slabă a somnului sau privarea de somn scade nivelul de melatonină, ceea ce duce la scăderea activității fizice, induce stresul și stimulează producția de cortizol (un hormon al stresului). Acest lucru crește metabolismul glucozei și scade nivelul de adiponectină (un hormon proteic care favorizează descompunerea grăsimilor), ceea ce determină creșterea în greutate.
Nivelurile scăzute de melatonină și calitatea slabă a somnului cresc aportul de calorii pe timp de noapte, ceea ce este din nou legat de creșterea în greutate și de creșterea IMC-ului.
10. Glucocorticoizi
Glucocorticoizii sunt hormoni steroizi care reglează sensibilitatea la insulină și sinteza acizilor grași. Un dezechilibru al nivelurilor de glucocorticoizi determină creșterea în greutate și rezistența la insulină.
Un studiu efectuat pe șobolani a constatat că administrarea centrală de glucocorticoizi crește consumul de alimente și creșterea greutății corporale .
Acum că știți care sunt hormonii care declanșează creșterea în greutate, haideți să vedem care sunt simptomele la care trebuie să fiți atenți.
Simptomele de creștere în greutate datorate dezechilibrelor hormonale
Cel mai frecvent simptom al dezechilibrului hormonal este creșterea în greutate, care poate duce la:
- Letargie
- Oboseală
- Dificultăți în somn
- Dureri de cap
- Depresie
- Indigestie
- Schimbarea apetitului
- Piele uscată
- Față umflată
- Anxietate
- Disfuncție sexuală
Așadar, consultați un medic dacă vă confruntați cu oricare dintre simptomele de mai sus și mergeți la un control hormonal de rutină pentru un management adecvat.