Sari la conținut

Hormonii și creșterea în greutate: Simptome și modalități de control

dezechilibru hormonal
Sursă foto: Williamson
Hormonii care te împiedică să pierzi în greutate

2. Leptină

Leptina este secretată în principal de celulele adipoase (adipocite). Aceasta reglează cheltuielile energetice, apetitul și aportul alimentar.

Stilul dumneavoastră de viață și dieta joacă un rol esențial în reglarea nivelului de leptină și a greutății corporale. Un studiu efectuat pe șobolani a constatat că, consumul de alimente procesate și de tip fast-food, de băuturi îndulcite cu zahăr și de prea multă fructoză pot duce la rezistență la leptină și, în consecință, la obezitate.

Pe măsură ce continuați să consumați mai multe alimente care conțin fructoză, se acumulează mai multă grăsime și se secretă mai multă leptină. Acest lucru, la rândul său, desensibilizează organismul la leptină, iar creierul tău nu mai primește semnalul de a nu mai mânca. Acest lucru, în cele din urmă, duce la creșterea în greutate .

3. Insulina

Insulina, un hormon peptidic secretat de celulele beta ale pancreasului, reglează nivelul de glucoză din sânge.

Dezechilibrul nutrițional, inactivitatea fizică și consumul excesiv de alimente procesate, alcool și băuturi îndulcite artificial, precum și gustările cu alimente nesănătoase pot duce la obezitate și rezistență la insulină.

Rezistența la insulină crește secreția de insulină endogenă (insulina secretată de pancreas), ceea ce duce la creșterea în greutate prin alterarea metabolismului glucozei.

Gestionarea stilului de viață, monitorizarea nivelurilor hormonale și exercițiile fizice sunt esențiale pentru a preveni obezitatea rezistentă la insulină.

4. Grelina

Grelina este un hormon orexigenic (stimulent al foamei) care vă stimulează apetitul și consumul de alimente și crește depunerea de grăsime.

Acesta este secretat de stomac în principal ca răspuns la alimente. Stomacul dumneavoastră secretă grelină atunci când este gol și își diminuează producția la scurt timp după o masă.

După o masă, rata de suprimare a grelinei este mai mică la persoanele obeze în comparație cu persoanele cu un IMC normal. Acest lucru duce la supraalimentare, ceea ce duce la creșterea în greutate suplimentară.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel