Sari la conținut

HIV nu mai este o condamnare la moarte

Să fii seropozitiv nu mai e o condamanare la moarte, odată ce speranța de viață a celor care primesc tratament se apropie de cea a persoanelor sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că o persoană de 20 de ani infectată cu HIV care se tratează cu antiretrovirale poate trăi până la 70 de ani.

HIV poate fi suprimat prin terapia antiretrovirală (TARV), combinaţii care includ trei sau mai multe medicamente antiretrovirale (ARV). TARV nu vindecă infecţia HIV, dar împiedică replicarea virală din organismul unei persoane infectate, ajută sistemul imunitar să se refacă şi să lupte împotriva altor infecţii. Cu ARV, persoanele infectate HIV pot avea o viaţă sănătoasă şi activă.

Mai mult de 8 milioane de persoane infectate HIV/SIDA, care trăiesc în ţări cu venit mediu şi mic, primesc TARV, conform raportărilor de la sfârşitul anului 2011. Din acest număr, aproximativ 562.000 sunt copii. Aceasta reprezintă o creştere de 20 de ori mai mare a persoanelor care beneficiază de tratament în ţările dezvoltate, în perioada 2003-2011, precum şi o creştere de 20% doar într-un singur an (de la 6,6 milioane în anul 2010 la mai mult de 8 milioane în 2011). Până la sfârşitul anului 2011, 54% din persoanele eligibile pentru tratament au primit TARV.

Virusul imunodeficienţei umane (HIV) ţinteşte sistemul imunitar şi slăbeşte mecanismele de apărare şi supraveghere ale organismului împotriva infecţiilor, precum şi împotriva anumitor tipuri de cancer. Virusul deteriorează funcţia celulelor imune şi le distruge, persoanele infectate devenind treptat imunodeficiente. Imunodeficienţa duce la o rezistenţă scăzută în faţa unui număr mare de infecţii şi boli, la care oamenii cu sistem imunitar intact fac faţă mult mai uşor.

Cel mai avansat grad al infecţiei HIV este ceea ce se numeşte în termeni medicali Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA), care se dezvoltă într-un interval de aproximativ 15 ani. Acest stadiu este definit prin apariţia unor infecţii severe şi a unor tipuri de cancer specific, asociate infecţiei cu HIV, aceasta fiind cea care determină prabuşirea imunităţii.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel