Histeroscopia, analiza simplă care îți salvează uterul. Când e necesară

Histeroscopia este o metodă uzuală de diagnostic pentru cazurile de infertilitate feminină, care permite specialistului să vizualizeze cavitatea uterină cu ajutorul histeroscopului. Practic, acesta este un endoscop cu fibră optică ce este introdus prin colul uterin în cavitatea uterină.

Histeroscopia este o procedură care poate fi utilizată atât pentru diagnosticarea cât și pentru tratarea unor diverse afecțiuni din sfera genitală într-un mod minim invaziv. Așadar, se poate vorbi despre o histeroscopie de diagnostic și despre una intervențională (sau terapeutică).

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a explicat ce presupune histeroscopia și când e necesară.

Histeroscopia poate detecta polipi, fibroame, chisturi

Histeroscopia de diagnostic este utilizată pentru a identifica posibilele probleme existente la nivelul uterului. Este recomandată atunci când există o sângerare disfuncțională suspectată a avea o cauză intrauterină, când se presupune prezența unei malformații uterine, înainte de efectuarea unei fertilizări in vitro sau după una sau două fertilizări in vitro eșuate.

De asemenea, se mai poate recurge la histeroscopie atunci când ecografic apare suspiciunea că în uter există un corp străin, un sterilet, care nu a putut fi extras pe cale vaginală și care va trebui să fie îndepărtat. Nu în ultimul rând, histeroscopia este folosită pentru a confirma rezultatele altor teste, cum ar fi histerosalpingografia, cea care permite verificarea permeabilității trompelor uterine.

În cadrul histeroscopiei pot fi depistate, de asemenea: existenţa polipilor, a fibroamelor și a chisturilor; prezența adeziunilor pereţiilor uterini; eventualele anomalii anatomice ale colului uterin. Imaginea histologică prelevată prin histeroscopie oferă, la rândul ei, informații cu privire la funcţionalitatea endometrului.

O procedură minim invazivă

Histeroscopia este intervențională atunci când cu ajutorul ei sunt rezolvate unele probleme ginecologice. Astfel, prin chirurgia histeroscopică se intervine terapeutic pentru corectarea diverselor afecţiuni, fără a leza ţesuturile din vecinătate. Metoda histeroscopică este una minim invazivă, care soluționează problema în condiţii de siguranţă, eficacitate şi fiabilitate, fără a genera complicațiile care apăreau mai demult, prin folosirea metodelor chirurgicale tradiționale.
Înainte de procedură, medicul va prescrie pacientei un sedativ care să o ajute să se relaxeze, după care va fi pregătită pentru anestezie.

Timpul necesar pentru efectuarea histeroscopiei poate varia de la mai puțin de cinci minute la mai mult de o oră. Durata procedurii depinde de motivul pentru care se apelează la ea, dacă este o histerescopie de diagnostic sau una intervențională. În general, histeroscopia de diagnostic necesită mai puțin timp decât cea terapeutică.

Pacienta care beneficiază de intervenții histeroscopice (indiferent dacă acestea vizează doar diagnosticarea unor afecțiuni sau sunt parte a unei terapii) se poate reîntoarce în aceeaşi zi la activităţile cotidiene.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

7 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

8 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

9 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

9 ore ago

Citeste si: