Hipotiroidismul este probabil să devină debilitant dacă este prost gestionat și mortal dacă semnele de avertizare sunt ignorate în mod continuu.
Glanda tiroidă se află deasupra claviculei, unde excretă hormoni care reglează metabolismul și alte funcții biologice cheie. Când acest mecanism se clatinî, uneori se datorează hipotiroidismului; o tulburare endocrină comună care rezultă din niveluri scăzute ale tiroidei. Pe măsură ce afecțiunea avansează, funcțiile organismului sunt susceptibile să încetinească, dar identificarea devreme a semnelor poate prelungi calitatea vieții.
Potrivit Clinicii Mayo, simptomele clasice ale hipotiroidismului includ:
- Oboseală
- Sensibilitate crescută la frig
- Constipație
- Creștere în greutate
- Față umflată
- Piele uscata
Clinica Mayo adaugă: „Xeroza – sau pielea uscată – se referă la pielea anormal de uscată sau la membrane precum cele găsite în conjunctivei ochiului.
Un raport medical publicat online precizează că „cea mai răspândită manifestare la nivelul pielii […] în hipotiroidie este xeroza. Apare la 57 până la 59% dintre pacienți”.
Continuă: „Xeroza se datorează modificării texturii pielii și unei slabe hidratări a stratului cornos. Pielea este aspră și acoperită cu solzi fini.”
Multe cazuri de hipotiroidism sunt cauzate de sistemul imunitar care atacă în mod greșit celulele glandei tiroide și le deteriorează.
Alternativ, glanda poate fi afectată de tratamente care vizează cancerul tiroidian sau o tiroidă hiperactivă.
Când hipotiroidismul rezultă dintr-o boală autoimună, cum ar fi boala Hashimoto, debutul său poate fi brusc sau se poate dezvolta lent de-a lungul anilor.
Este favorabil să tratați simptomele cât mai devreme posibil pentru a împiedica afecțiunea să provoace complicații care modifică viața, cum ar fi o comă.
Odată diagnosticată, procedura standard este de a trata hipotiroidismul cu un medicament oral zilnic numit levotiroxină.
Cu toate acestea, unele cazuri ușoare nu necesită medicamente.
Deși medicamentele pot restabili nivelul hormonal al organismului la normal și pot inversa semnele afecțiunii, este posibil să nu vindece afecțiunea permanent.
Cu toate acestea, atunci când boala Hashimoto este cauza de bază a hipotiroidismului, ceea ce este cazul pentru 90% dintre pacienți, unii experți cred că afecțiunea poate fi reversibilă.