Din cuprinsul articolului
Persoanele care suferă de hipotiroidie sunt predispuse la îngrășare. Un medic specialist în endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice spune că „mărirea ponderală cauzată exclusiv de disfuncția tiroidiană nu este mai mare de 3-4-5 kg”, nu mai mult.
Cristina Bloț, medic specialist în endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat pentru Dicționarul de Sănătate de la DC Medical, motivul pentru care persoanele care suferă de hipotiroidie sunt predispuse la îngrășare.
Tiroida este o glandă endocrină pe care o avem cu toții, însă există și situații, rare, în care aceasta lipsește de la naștere. Cei doi hormoni tiroidieni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), acționează asupra întregului organism.
Tiroida poate fi afectată de deficitul de iod, în unele cazuri, de excesul de iod, de cauze auto-imune, care sunt cele mai frecvente cauze de disfuncție tiroidiană, dar în principiu, manifestările sunt fie de hipotiroidie, o funcție scăzută a tirodie, fie de hipertiroidie, o funcție excesivă a glandei tiroide.
”Hipotiroidia se asociază cu o scădere a ratei metabolice bazale și poate să ducă la o creștere ponderală. Aceasta mai are și alte manifestări. Noi spunem, în general, că se încetinește totul: se încetinește pulsul, persoanele respective pot să aibă bradicardie.
Respirația poate să fie afectată. Ăn forme mai severe, să se manifeste ca greutate la respirație. Alte manifestări sunt legate de încetinirea tranzitului intestinal și atunci apare constipația, căderea părului capilar.
Pot să cadă sprâncenele, limba se poate mări, și să existe tulburări de respirație în timpul somnului. De asemenea, hipotiroidia poate să ducă la această creștere ponderală, dar aș vrea să precizez următorul lucru. Creșterea ponderală cauzată exclusiv de disfuncția tiroidiană nu este mai mare de 3-4-5 kg. Această creștere ponderală este, în principiu, cauzată de retenția de apă.
Hipotiroidia favorizează depunerea unor substanțe sub piele care atrag apa și aceste persoane vor deveni pufoase”, a explicat medicul Cristina Bloț.
„Foarte puțini pacienți continuă să acuze astfel de simptome, dar de intensitate mai mică, după reglarea funcției tiroidiene, adică după normalizarea analizelor de sânge, care ne orientează pe noi, care ne spun dacă am reușit să tratăm hipotiroidia cum trebuie”, a mai spus medicul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…