Sari la conținut

Hipotermia. Care sunt factorii de risc pentru această afecțiune

hipotermia
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Factorii de risc pentru hipotermie

Hipotermia. Care sunt factorii de risc pentru această afecțiune

Hipotermia este o afecțiune în care temperatura corpului scade sub nivelurile normale, de obicei sub 35 de grade Celsius (95 de grade Fahrenheit). Aceasta poate fi cauzată de expunerea la temperaturi scăzute pentru perioade de timp prelungite, scufundarea în apă rece, îmbrăcămintea inadecvată pentru vremea rece, lipsa unui adăpost sau afecțiuni medicale subiacente.

Simptomele hipotermiei

Simptomele hipotermiei includ frisoane, confuzie, dificultăți de vorbire, piele palidă și rece, slăbiciune, oboseală, dificultăți de mișcare și, în cazuri grave, poate duce la pierderea cunoștinței și chiar la deces.

Este important să solicitați imediat ajutor medical dacă se suspectează hipotermie. În așteptarea asistenței medicale, se pot lua măsuri pentru încălzirea lentă a corpului, cum ar fi plasarea persoanei într-o zonă caldă, îndepărtarea hainelor ude, acoperirea cu pături și oferirea de băuturi calde, atâta timp cât persoana este conștientă și poate bea fără dificultate.

Prevenirea hipotermiei

Presupune îmbrăcarea adecvată pe vreme rece, evitarea expunerii prelungite la frig, menținerea uscată și căutarea unui adăpost în condiții meteorologice extreme.

Într-o postare pe Facebook, Institutul Național de Sănătate Publică explicat care sunt factorii de risc pentru hipotermie.

„Ținând cont de temperaturile scăzute ce au cuprins teritoriul României și se vor menține în următoarea perioadă, facem următoarele recomandări în vederea prevenirii efectelor negative ale acestora:

Institutul Național de Sănătate Publică: Consumați alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate

✅În zilele cu temperaturi scăzute evitați deplasările lungi în spații deschise și expunerea prelungită la frig;
✅În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandat să vă îmbrăcați și să vă încălțați adecvat – folosiți căciuli, mănuși, fulare, îmbrăcăminte și încălțăminte călduroase;
✅Evitați expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a vă feri de degerături;
✅Evitați expunerea la umezeală;
✅Consumați alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate;
✅Evitați consumul de băuturi alcoolice;
✅Respectați regulile de igienă pentru evitarea infecțiilor respiratorii.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel