Din cuprinsul articolului
Hipotensiunea. Tensiunea arteriala scazuta la adulti se manifesta prin senzatia de ameteala la schimbarile bruste de pozitie, dureri de cap si tulburari de vedere.
Hipotensiunea, asa cum este cunoscuta in termeni medicali, nu pune probleme de sanatate mari. Insa, poate deveni o afectiune in adevaratul sens al cuvantului cand tensiunea se mentine scazuta mai mult timp. Daca ai de-a face cu o tensiune mult scazuta la modul permanent, te poti confrunta cu sincope sau cu o stare de oboseala cronica.
Hipotensiunea poate fi legata si de carente de calciu sau de potasiu, de administrarea anumitor medicamente – diuretice, tranchilizante -, de boli cronice sau de disfunctii ale sistemului nervos.
ATENȚIE! Daca este asociata, in rare cazuri, cu pierderea constientei, hipotensunea poate ascunde o infectie, o hemoragie sau o reactie alergica importanta.
Tensiunea arteriala scazuta la adulti – indicatii de respectat
In mod normal, tensiunea arteriala normala este de 120/70mmHg. Cand aceasta valoare scade, creierul este privat de un flux sangvin adecvat. Ca sa previi aparitia simptomelor hipotensiunii, e bine sa bei apa si lichide fara alcool din abundenta, minimum 2,5 litri pe zi) si sa faci multa miscare zilnic, pentru a asigura un flux de sange adecvat.
Este important sa eviti baile fierbinti! De asemenea, pentru cresterea tensiunii arteriale, bea zilnic cafea, cacao cu lapte, ciocolata sau ceaiuri cu teina. Daca amesteci suc de castravete cu suc de sfecla, obtii o licoare cu efect de reglare a tensiunii arteriale scazute. Nu e indicat sa iei pastile dupa ureche, chiar daca optezi pentru comprimate naturiste.