Din cuprinsul articolului
Hiperuricemia: nivelurile ridicate de acid uric în organism pot duce la multe boli. Simptome la nivelul oaselor și articulațiilor
Dacă mănânci prea multe fructe de mare sau carne de organe, cum ar fi ficatul, există o șansă mare ca în organism să existe un exces de acid uric. Afecțiunea este cunoscută sub numele de hiperuricemie, care provoacă formarea de cristale de acid uric.
Aceste cristale se instalează apoi în articulații provocând afecțiuni legate de oase, cum ar fi artrita, care este o boală foarte dureroasă. Cristalele se așează și în rinichi, formând pietre.
Ce este acidul uric?
Potrivit Clinicii Cleveland, acidul uric este un produs rezidual găsit în sânge și este creat atunci când organismul descompune substanțele chimice cunoscute sub numele de purine.
Experții în sănătate spun că în mare parte acidul uric se dizolvă în sânge și trece prin rinichi, dar uneori reziduul poate cauza probleme. Diverse tipuri de alimente și băuturi contribuie la nivelurile ridicate de acid uric din organism, dintre care câteva sunt
- Somon, creveți, homari
- Carne rosie
- Sirop de porumb
- Bere
- Fasole
În afară de aceasta, mai mulți factori de risc asociați cu niveluri ridicate de acid uric sunt:
1. Consumul excesiv de alcool
2. Medicamente
3. Expunerea la plumb
4. Expunerea la pesticide
5. Hipertensiune arterială
7. Niveluri neregulate ale glucozei
8. Obezitatea
9. Hipotiroidism
10. Exerciții și antrenament în exces