Sari la conținut

Cum îți dai seama că ești în pericol să faci infarct sau accident vascular? Semnele afecțiunii care duce la blocarea vaselor de sânge

Hipertensiunea, pericol major de infarct și accident vascular cerebral. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. Nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale.

„Există multe persoane care au tensiunea cuprinsă între 9-12/ 5,5-8 cmHg fără să aibă vreun simptom. În lipsa simptomelor, este acceptată ca tensiune normală valoarea permanentă de peste 9/6 cmHg. Trebuie luată ca reper tensiunea permanentă. Astfel, dacă o persoană are, de regulă, tensiunea 12,6, o valoare de 9/6 este pentru ea o tensiune arterială scăzută”, explică conf.dr. Florin Mitu, medic cardiolog la Spitalul de Recuperare din Iaşi.

Hipertensiune: dureri de cap, zgomote în urechi

Hipertensiunea arterială este mai răspândită decât hipotensiunea. În România, există 5 milioane de bolnavi. „Principalele simptome sunt durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sângerările nazale.

Complicaţiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sânge), cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atenţia dr. Aurelia Constantin, medic internist. Un risc foarte mare de accident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumători, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă.

Cum se măsoară corect tensiunea?

Atunci când mergem la medic, acesta ne măsoară tensiunea la una dintre mâini. Prof.dr. Dan Gaiță, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, a declarat că este corect ca tensiunea arterială să se ia la ambele mâini.

„Tensiunea se ia şi la mâna dreaptă şi la mâna stângă pentru a vedea dacă nu este o diferenţă de tensiune între cele două mâini. O deviaţie de 10,12,15 ml este una normală. Dacă este mai mare înseamnă s-ar putea să fie o îngustare, un obstacol pe sub clavie. Acolo unde tensiunea este mai mare dintre cele două mâini de la acea mână se va măsura mereu tensiunea”, a precizat

RECOMANDĂRI

Cine are interzis la sare şi cafea

În caz de hipertensiune arterială, medicii recomandă:

  • să evitaţi căldura (valabil şi pentru hipotensiune) şi efortul fizic
  • să evitaţi sarea de bucătărie (atenţie la mezeluri şi conserve) şi să o înlocuiţi cu cea medicinală (100% potasiu)
  • să evitaţi alcoolul, cafeaua şi fumatul
  • să mergeţi regulat la medic pentru verificarea tensiunii
  • să evitaţi stresul
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel