Pacienții cu diabet zaharat sunt la risc de a dezvolta boli de inimă, accident vascular cerebral, iar dacă au și hipertensiune riscul lor se dublează. Datele statistice arată că peste 30% dintre pacienții cu diabet zaharat tip 1 și peste 90% din cei cu diabet zaharat tip 2 au hipertensiune arterială.
Concret există o legătură între diabetul zaharat, hipertensiune arterială și dislipidemia. Acestea sunt afecțiuni care au o importantă crucială în frecvența infarctului miocardic, în creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale și în afectarea funcției renale. De asemenea, hipertensiunea arterială primară (HTA) și diabetul zaharat au un rol central în apariția aterosclerozei și remodelării vasculare. Des, hipertensiunea arterială se asociază cu diabetul zaharat. În studiul PREDATORR, desfășurat în 2013, prevalența hipertensiunii la bolnavii diabetici a fost de 61,7%. Deci, între hipertensiunea arterială primară și diabetul zaharat există o strânsă interrelație patogenică, ce explică prevalența mare a hipertensiunii la pacienții diabetici și a diabetului zaharat la cei hipertensivi. Boala cardiovasculară la pacienții hipertensivi și diabetici este multifactorială, având ca factor comun disfuncția endotelială și inflamația vasculară, existența unui proces inflamator de intensitate scăzută caracterizând ambele afecțiuni.
Medicii susțin că hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru complicațiile macro și micro-vasculare ale diabetului zaharat, creșterea ambelor valori ale tensiunii fiind asociată cu o rată crescută a mortalității la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Studiile de specialitate susțin că prevalența diabetului zaharat și a hipertensiunii arteriale cresc odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, este extrem de important ca hipertensiunea arterială să fie diagnosticată dar mai ales tratată precoce.
Principalul scop al tratamentului antihipertensiv la persoanele care au vârsta peste 18 ani și au diabet zaharat trebuie să fie acela de a reduce și de a menține tensiunea arterială sistolică sub 130 mg Hg, iar cea diastolică sub 85 mm Hg.
Mai mult, în situația unui diabet zaharat de tip 1, HTA este asociată cu boala renală cronică, fiind practic o consecință a microangiopatiei care afectează rinichiul. De aceea, în astfel de cazuri, tratamentul HTA vizează și tratamentul nefropatiei diabetice, ajutând la reducerea eliminărilor urinare de albumină și încetinirea progresiei spre insuficiență renală cronică.
Primul pas al tratamentului HTA, schimbarea stilului de viață
Medicii spun că în cazul pacienților cu diabet zaharat, primul pas al tratamentului hipertensiunii arteriale este schimbarea stilului de viață. Uneori, pacientul va primi și tratament medicamentos. La fel de important este combaterea sedentarismului, scăderea în greutate, deoarece obezitatea este un factor de risc suplimentar pentru tensiunea arterială oscilantă.
Iată câteva reguli pentru alimentația diabeticilor cu HTA:
- Dieta trebuie să fie bogată în glucide – 60% din totalul caloriilor / zi.
- Regimul alimentar să conțină magneziu, potasiu, calciu care pot duce la reducerea tensiunii arteriale.
- Se vor alege produsele care nu au multe grăsimi.
- Renunțarea completă la fumat și la alcool. Fumatul afectează și medicamentele care au rolul de a scădea tensiunea arterială.
- Se va combate sedentarismul și pacientul va face mișcare zilnic. Cel puțin 30 de minute pe zi.
- Sunt indicate exercițiile fizice sau mișcarea regulata, efectuata zilnic, cel putin 30 de minute pe zi.