Hipertensiunea arterială se dezvoltă de obicei de-a lungul mai multor ani. De obicei, nu observați niciun simptom. Dar chiar și fără simptome, hipertensiunea arterială afectează vasele de sânge și organele, în special creierul, inima, ochii și rinichii.
Tensiunea măsoară cantitatea de sânge care trece prin vase și rezistența pe care o întâlnește sângele în timp ce inima pompează.
Arterele înguste cresc rezistența. Cu cât arterele tale sunt mai înguste, cu atât va fi mai mare tensiunea arterială. Pe termen lung, hipertensiunea poate provoca probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă.
Multe persoane suferă de hipertensiune arterială. Detectarea precoce este foarte importantă. Măsurarea tensiunii se va face atât acasă, cât și în timpul controalelor la medic. Orice modificare a tensiunii pe care o observați acasă trebuie discutată cu medicul de familie.
Tratamentul pentru hipertensiune arterială include atât medicație pe bază de rețetă, cât și modificări drastice ale stilului de viață sănătos. Dacă această situație nu este tratată din timp, poate declanșa complicații severe, precum infarct sau accident vascular cerebral.
Hipertensiunea este o afecțiune tăcută. Poate dura zeci de ani până să fie depistată, iar asta se întâmplă odată cu apariția simptomelor:
- dureri de cap
- apnee
- sângerări nazale
- îmbujorare
- amețeli
- dureri în piept
- schimbări în sănătatea oculară
- sânge în urină
Aceste simptome necesită atenție medicală imediată. Nu apar în cazul tuturor celor cu hipertensiune, iar să aștepți simptomele acestei boli s-ar putea ca uneori să te coste viața!
Cea mai sigură metodă este măsurarea tensiunii regulat.
Ce cauzează hipertensiunea
Există două tipuri, primară și secundară. Prima este hipertensiunea primară sau esențială, cea mai des întâlnită, fiind prezentă la aproximativ 85% dintre pacienți. Pentru această formă de boală nu se cunoaște cu exactitate cauza sau mecanismul de producere. În schimb, sunt cunoscuți o serie de factori a căror prezență s-a dovedit a crește riscul de a dezvolta boala.
Cea de-a doua categorie, hipertensiunea secundară, este mai rară. Dupa cum îi spune numele, ea apare întotdeauna secundar unor alte afecțiuni. De obicei este vorba despre boli renale sau endocrine. Dacă există suspiciunea că ați putea suferi de hipertensiune secundară, medicul va cere efectuarea unor investigații complexe pentru a stabili acest diagnostic și pentru a trata boala de fond.
Hipertensiunea arterială se definește prin valori ale tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg. Valori ale tensiunii arteriale peste 130/85 mm Hg sunt considerate la limită ( „normal înalt” în terminologia medicală) și trebuie urmărite de către medic!
Faptul că ați avut o valoare crescută nu înseamnă neapărat că suferiți de hipertensiune arterială. Tensiunea arterială este un parametru foarte variabil. Ea poate crește în stări de agitație, oboseală, stres, după fumatul unei țigări sau după un efort fizic intens. Trebuie să îi spuneți medicului dacă aveați oricare dintre aceste probleme în momentul măsurării acelei valori crescute. Vi se va recomanda să repetați măsurătorile în condiții de repaus. În general, tratamentul se începe abia după ce ne asigurăm că pacientul are cu adevărat hipertensiune arterială, adică după ce am eliminat posibilitatea unei greșeli de măsurătoare.
Dacă primiți tratament pentru hipertensiunea arterială, este posibil să observați că măsurătorile se normalizează. Nu trebuie să opriți tratamentul! Hipertensiunea arterială este o boală cronică. Ea nu se vindecă, ci doar este ținută sub control cu ajutorul medicamentelor.
Medicii spun că factorii care pot duce la apariția hipertensiunii arteriale sunt: obezitatea, sarcina sau modificările hormonale. De asemenea, și anumite afecțiuni duc la creșterea tensiunii arteriale. Acestea sunt: boli renale, boli ale tiroidei, administrarea de antiinflamatoare nesteroide, administrarea unor anticoncepționale.
Iată care sunt principalii factori de risc:
- Vârsta
- Anxietatea, stresul
- Consumul excesiv de alcool
- Fumatul
- Obezitatea
- Sedentarismul
- Consumul de alimente bogate în sare
- Moștenirea genetică
Iată ce trebuie să mănânci, dieta fiind o parte importantă a tratamentului hipertensiunii:
- fructe
- legume
- cereale integrale
- produse lactate cu conținut scăzut în grăsimi
- carne slabă
- nuci, leguminoase
Trebuie să limitezi consumul de grăsimi trans, de sodiu, carnea roșie trebuie consumată cu moderație, la fel și dulciurile dar și alcoolul este bine să fie oprit. De asemenea, evită mâncarea prăjită, conservele.
Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea aportului zilnic de sodiu de cel mult 1500 miligrame.Mare atenție, în conserve, în alimentele prelucrate, în amestecurile de legume congelate există multă sare. Cel mai bine este să mănânci ceea ce gătești tu.